Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Комісія ЮНЕСКО приїде до Одеси для оцінки збитків від російських обстрілів

Комісія Організації Об'єднаних Націй із питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) найближчими днями відвідає Одесу, де проведе попередню оцінку збитків, завданих російськими обстрілами по місту. У ЮНЕСКО заявили, що "глибоко стривожені й найрішучішим чином засуджують" російську атаку, внаслідок якої було завдано ударів по кількох культурних об'єктах в Одесі.

Про це йдеться у повідомленні на сайті організації 23 липня. Там зазначили, що через атаку постраждав одеський історичний центр, який є об'єктом Світової спадщини ЮНЕСКО. До того ж фахівці наголошують, що декілька днів тому відбулися й інші атаки по Одесі та Львову, які торкнулися об'єктів, які охороняються Конвенцією про всесвітню спадщину.

За словами гендиректорки організації Одре Азуле, дії Росії порушують міжнародні зобов'язання щодо захисту культурної спадщини.

"Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства щодо культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру й закликаю Російську Федерацію вжити конструктивних дій для виконання своїх зобов'язань із міжнародного права, включаючи Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту та Конвенцію про всесвітню спадщину 1972 року", — заявила Азуле.

Представник ЮНЕСКО визнала, що систематичні атаки суперечать публічним заявам Російської Федерації про зобов'язання країни. До того ж вона нагадала, що навмисне знищення культурних об'єктів може бути прирівняне до воєнного злочину. Це Росія раніше визнавала в Резолюції Ради безпеки ООН №2347.

Нагадаємо, що у ніч на 23 березня російські окупанти вдарили по Одесі ракетами типу "Онікс" з берегового ракетного комплексу "Бастіон", ракетами повітряного базування Х-22 — пуски здійснювались з літаків Ту-22МЗ, "Калібрами", "Іскандерами-К" та "Іскандерами-М". Усього ворог випустив по місту 19 ракет. Сили протиповітряної оборони знищили майже половину повітряних цілей.

Ракетний удар пошкодив п’ять дитячих садочків, десятки автівок, фасади, дахи та вікна понад 44 будинків, з них 25 — пам’ятки архітектури XIX-XX ст., які були серцем історичного центру Одеси. Зокрема, постраждала будівля консульства Греції й зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор. Російська ракета влучила прямо в центральний вівтар. Постраждала 21 особа, зокрема, четверо дітей. На жаль, одна людина загинула. 

В ООН засудили ракетний удар по історичному центру Одеси. Щоправда, не згадали, що відповідальність лежить на Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 03:35