Фото ілюстративне. Джерело: cfts

Львівський залізничний вузол переформатують у європейський хаб: що це означає для України

"Укрзалізниця" подала проекти для фінансування за програмою Євросоюзу "Механізм "Сполучення Європи". Серед них, зокрема, проект Мостиська — Скнилів і переформатування Львівського вузла як європейського залізничного хабу.

Про це повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"У жовтні запускається проєкт пасажирського сполучення Варшава — Рава-Руська — Брюховичі. І якщо ми хочемо зробити повноцінний маршрут Львів — Варшава, нам потрібно модернізувати всю ділянку Рава-Руська — Брюховичі (54 км), щоб зайти у Львів колією 1 435 мм з цього напрямку", — зазначив він.

Лященко додав, що Мостиська — Скнилів — це теж колія 1 435 мм, яка заходить до Львова. І в цій конфігурації залізничний вузол Львів уже можна розглядати як окремий проект, як хаб, який буде мати з’єднання з європейськими коридорами.

За словами голови правління АТ "Укрзалізниця", на Львівський транспортний вузол буде сходитися як велика кількість європейських пасажирських маршрутів, так і значний обсяг вантажних перевезень.

"За умовами програми ми можемо розраховувати на співфінансування тільки 50% вартості проектів, які отримають схвалення Єврокомісії. Другу частину, 50%, потрібно шукати додатково", — додав Лященко.

Нагадаємо, що в жовтні "Укрзалізниця" запустить низку нових маршрутів до трьох країн Європи. Зокрема, йдеться про Польщу, Чехію та Німеччину. Планується запустити потяг нового сполучення "Рава-Руська — Варшава", який зможе щодня перевозити майже 500 пасажирів в обидвох напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2023 14:40