Мадрид має намір усунути від влади керівництво Каталонії

22 ЖОВТНЯ 2017 13:45

Уряд Іспанії задіяв в суботу 155-у статтю конституції країни, заявивши про намір усунути від влади лідера Каталонії Карлеса Пучдемона і увесь його уряд, повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

У відповідь Пучдемон виступив з телезверненням, назвавши дії Мадрида «замахом на демократію»: «Каталонські інститути влади і народ Каталонії не приймають цих посягань. Для нас принизливе прагнення іспанської влади контролювати усе громадське життя Каталонії, включаючи її уряд і засоби масової інформації, це несумісне з демократичним підходом».

Між тим, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що уряд прагне відновити в регіоні законність, після чого, не пізніше, ніж через півроку, там будуть організовані нові вибори.

За підсумками засідання ради міністрів Рахой оголосив конкретні заходи: «Автономія і самоврядування Каталонії не будуть призупинені. Але будуть зняті зі своїх посад ті люди, які поставили уряд автономії поза законом і поза конституцією. Самоврядування не припиняється, воно буде відновлено для дотримання законності і забезпечення прав усіх каталонців, а не тільки прибічників незалежності».

Наступного тижня запропоновані іспанським урядом заходи мають бути розглянуті в сенаті, якому належить прийняти остаточне рішення з цього питання. Більшість спостерігачів чекають, що сенат підтримає пропозиції уряду.

Світ, 22.10.2017 13:45