Майже 500 зрадників і колаборантів отримали підозру: ДБР відзвітувало про викриття злочинів проти нацбезпеки

04 СІЧНЯ 2023 13:49

Державне бюро розслідувань у 2022 році провело системну та масштабну роботу з викриття злочинів проти основ національної безпеки. Результатами цієї роботи стали відкриті кримінальні провадження щодо зрадників та колаборантів, оголошення підозр фігурантам цих проваджень, направлення обвинувальних актів до суду.

Про це йдеться у повідомленні відомства, інформує TrueUA.

Загалом, майже за рік протистояння України збройній агресії Росії станом на початок січня 2023 року ДБР розслідує 1 тисячу 180 кримінальних проваджень щодо злочинів проти основ національної безпеки.

Серед них: 952 кримінальних провадження за фактом державної зради (ст. 111 КК України), 184 кримінальних проваджень – за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), 12 кримінальних проваджень – щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 КК України) та інші.

"За результатами розслідувань 491 особі вже повідомлено про підозру, 308 осіб оголошено у розшук, 1 тис. 342 особи перевіряються на причетність до державної зради та колабораційної діяльності. До суду за цими статтями вже направлено 137 обвинувальних актів", – відзвітували в ДБР.

Де виявили найбільше злочинів

Найбільшу кількість проваджень відкрито у Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській та Херсонській областях. Серед останніх резонансних проваджень:

  • ДБР повідомило про підозру одному із керівників окупаційної поліції в Ізюмі.
  • ДБР продовжує викривати зрадників: завершено розслідування стосовно чотирьох осіб.
  • ДБР оголосило підозру експравоохоронцю, який керував підрозділом конвойної служби окупантів в Куп’янському районі. 
  • ДБР затримало у Херсоні працівника СІЗО, який після звільнення міста продовжив працювати на своїх російських господарів. 
  • Правоохоронець, який у Волновасі зустрічав окупантів з "хлібом та сіллю", отримав від ДБР підозру у державній зраді. 

Нагадаємо, раніше ДБР відзвітувало про розслідування понад 360 проваджень щодо зловживань з держкоштами.

Війна, 04.01.2023 13:49