Маріано Рахой: Попередження Каталонії: Іспанія залишиться єдиною!

08 ЖОВТНЯ 2017 10:24

Мадрид ніколи не признає проголошення незалежності каталонською владою. Про це в інтерв'ю газеті El Pais в суботу заявив глава іспанського уряду Маріано Рахой, повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

На питання про можливість застосування 155 статей Конституції, яка припускає позбавлення Каталонії статусу автономії, звільнення регіонального уряду і проведення місцевих виборів, прем'єр-міністр відповів, що «не виключає» такий варіант, але вважав за краще б, щоб цього не сталося.

«Ключ до рішення проблем - в поверненні в нормальний стан, до законності. Я можу завірити: уряд попереджатиме будь-які спроби оголошення незалежності», – сказав іспанський прем'єр, додавши, що Мадрид «захистить єдність країни».

Глава каталонського уряду Карлес Пучдемон відклав свій виступ перед парламентарями, призначений на понеділок. Засідання, на якому в односторонньому порядку може бути проголошений суверенітет Каталонії, заплановане на 10 жовтня.

Пучдемон продовжує стверджувати, що регіональна влада відкрита для діалогу з Мадридом. Центральний уряд, у свою чергу, називає цю ініціативу «шантажем» і відмовляється вести переговори навіть за наявності посередників.

Тим часом, у Барселоні і в Мадриді не припиняються масові маніфестації. Їх учасники закликають сторони припинити політичне протистояння і вступити на шлях діалогу.

 

Світ, 08.10.2017 10:24