Фото: росЗМІ

Маскувався та пересідав з одного літака на інший: ЗМІ розповіли про страхи Пригожина

Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин ретельно шифрувався при перельотах. Він приховував свої переміщення та пересідав з одного літака на інший.

Про це пише The Wall Street Journal. Зазначають, що ватажок "вагнерівців" боявся санкцій та арештів.

У статті йдеться про те, що журналісти вивчили інформацію про польоти сервісу Flightradar24 з 2020 року, а також поспілкувались із колишніми офіцерами ПКС Росії, екс-бойовиками Вагнера та іншими людьми, які знали звички Пригожина. 

Відтак, стало відомо, що у бортах Пригожина відключали транспондери, а під час польоту диспетчери могли оголосити про раптову зміну пункту призначення. 

"На борту Embraer Legacy 600, який розбився 23 серпня, було обладнання для виявлення стеження і розумні вікна з електротонуванням", — йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначають, що Embraer Legacy 600 кілька разів міняв реєстрацію та юрисдикцію після того, як 2018 року його купила компанія з Сейшельських островів, пов’язана з Пригожиним.

"Пригожин під час польотів до Африки міг змінювати по два чи три літаки, йдеться в матеріалі, а перед приземленням розпитував екіпаж, наскільки тісно наземний персонал буде взаємодіяти з бортом", — пише видання.

Додають, що Пригожин доволі часто проводив зустрічі в маскуванні або у своєму літаку прямо на злітно-посадковій смузі. Це було повʼязано із страхом Пригожина бути заарештованим. Журналісти наводять приклад, як у жовтні 2022 року під час зустрічі з генералом Халіфою Хафтаром у Лівії засновник вагнерівців був одягнений у військову форму, носив темні окуляри і густу накладну бороду.

Значно посилились заходи безпеки після невдалого бунту "вагнерівців" у червні. З того часу Пригожин вилітав з військових злітно-посадкових смуг у Росії і не використовував урядові літаки. Зокрема, востаннє до Африки він вилетів із невеликого комерційного аеропорту за 20 км на південний схід від Москви.

Через те, що літак Embraer Legacy 600 почав привертати увагу російських журналістів і Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, Пригожин переоформив його на петербурзьку фірму Транс Логістик. 

Крім того, борт був занесений у санкційний список, тож через прохання США, уряд Нігеру заборонив літакам Пригожина входити у свій повітряний простір. Ним же Пригожин літав у Білорусь упродовж літа 2023 року. 

Таємний похорон Пригожина

У вівторок, 29 серпня, поховали ватажка російського військового угруповання найманців "Вагнера" Євгена Пригожина, який загинув внаслідок падіння власного літака. Поховання відбулося у закритому форматі на Порохівському цвинтарі в Санкт-Петербурзі.

Протягом дня журналісти стежили за переміщеннями похоронних кортежів в Санкт-Петербурзі, але точної інформації про те, де і коли буде похований Пригожин, не було. Інформація про його поховання була ретельно засекречена.

Згодом стало відомо, що засновника ПВК "Вагнера" поховали на Порохівському цвинтарі поруч з батьком. Згідно з побажанням родичів, на церемонії прощання були присутні лише вони і близькі друзі. 

Нагадаємо, 27 серпня Слідчий комітет Росії підтвердив загибель ватажка приватної військової компанії "Вагнера" Євгена Пригожина в авіакатастрофі у Тверській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2023 10:27