Фото: СБУ

Медведчук написав скандальну статтю про війну в Україні: про що свідчить його поява

Колишній народний депутат та кум російського диктатора Віктор Медведчук "відзначився" статтею про Україну. Там він застосував усі пропагандистські наративи Росії, зокрема те, що "у війні в Україні винен Захід".

Відповідна стаття з'явилася в російському виданні "Известия". Там Медведчук звинуватив Європу та США "у небажанні миру в Україні" й заявив, що "світ повинен враховувати інтереси Росії", пише TrueUA.

"Українську партію миру ні в Європі, ні в США не шанують. Це красномовно говорить про те, що більшість американських та європейських політиків жодного миру Україні не хочуть", — зазначив він.

Він також закликав проросійських політиків створити в Україні "політичний рух". За словами екс-нардепа, цей рух повинні очолити ті, "хто не здався і не зрікся своїх переконань під страхом смерті та в'язниці". 

Окремо кум Путіна згадав про ймовірність ядерної війни. На його переконання, "інтереси" Росії у будівництві нової розрядки повинні бути врахованими, що уникнути ядерного конфлікту.

Чому Медведчук знову зʼявився в інфопросторі?

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснили, що така публікація Медведчука може бути стартом кампанії з просування його як "миротворця" та виразника позиції частини українського суспільства.

"Тривалий час Медведчук лобіював путінські інтереси в Україні, а у 2021 році йому було офіційно висунуто підозру в державній зраді. Він не може представляти українські інтереси чи бути миротворцем. Адже Медведчук — це російська політтехнологія, спрямована на досягнення злочинних цілей Кремля", — пояснили експерти.

Також додається, що Путін робить ставку на формування нової "п’ятої колони" в Україні під гаслами "втоми від війни" і готовності "прислухатися до російської позиції". Саме у цьому йому й допомагає Медведчук. Наголошується, що ініціатива Медведчука — спроба знову заробити грошей на російських імперських амбіціях.

Нагадаємо, 10 січня президент Володимир Зеленський повідомив, що позбавив громадянства Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна. Це було здійснено на підставі матеріалів, які були підготовлені СБУ та Державною міграційною службою, та відповідно до Конституції.

13 січня Верховна Рада позбавила депутатського мандата Віктора Медведчука й чотирьох нардепів, троє з них — представники забороненої в Україні ОПЗЖ.

Війна, 16.01.2023 16:00