Фото: сайт Верховної Ради

Рада позбавила мандатів Медведчука і ще чотирьох нардепів

13 СІЧНЯ 2023 13:41

Верховна Рада 13 січня позбавила депутатських мандатів трьох колишніх представників забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа – За життя" – Віктора Медведчука, Тараса Козака, Ріната Кузьміна. Також позбавлено мандатів позафракційних нардепів – Андрія Аксьонова й Андрія Деркача. Останній перебуває під санкціями США. У 2021 році Рада нацбезпеки й оборони України також ввела проти нього санкції.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, пише TrueUA.

Медведчука, Козака, Деркача та Кузьміна позбавили мандатів через втрату громадянства. А Аксьонов сам написав заяву 9 січня про складання мандата. Відомо, що він має російський паспорт.

За словами Железняка, не обійшлося у Раді у п'ятницю й без скандалу: "Після 3-х голосувань та блокування трибуни вдалося одразу (на початку засідання, – ред.) поставити позбавлення депутатів мандатів".

Відомо, що станом на сьогодні вже 10 депутатів від ОПЗЖ втратили мандати.

Нагадаємо, 9 січня стало відомо, що Аксьонов із російським паспортом написав заяву про складання мандата. Про російський паспорт Андрія Аксьонова, на той момент мера Добропілля, відомо з листопада 2017 року.

10 січня президент Володимир Зеленський повідомив, що позбавив громадянства Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна. Це було здійснено на підставі матеріалів, які були підготовлені СБУ та Державною міграційною службою, та відповідно до Конституції.

Низка народних депутатів 11 січня зареєстрували у парламенті проект постанови про відкликання з керівних посад у комітетах Верховної Ради народних депутатів України, які входили до фракції ОПЗЖ.

Читайте нас у Facebook й Telegram

Політика, 13.01.2023 13:41