Фото: МАГАТЕ

У МАГАТЕ заявили, що не виявили ознак мінування ЗАЕС

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії заявили, що уважно стежать за ситуацією на Запорізькій атомній електростанції з огляду на заяви про загрозу її підриву з боку Росії. Проте під час нещодавніх інспекцій ознак мінування там нібито не виявили.

Про це заявив гендиректор агентства Рафаель Гроссі, пише "Інтерфакс".

"Я контактував з експертами постійної місії на ЗАЕС сьогодні, лише декілька годин тому. Ми в курсі тверджень і заяв обох сторін... Під час недавніх інспекцій ми не зафіксували жодних ознак мінування, але ми, як і раніше, надзвичайно насторожені", — сказав Гроссі на брифінгу в Японії.

Він додав, що наразі "не можна розслаблятися" і пообіцяв регулярно інформувати про ситуацію на Запорізькій станції.

Нагадаємо, очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов 20 червня повідомляв, що існує певна загроза підриву Запорізької атомної електростанціїРосійські окупанти додатково замінували ставок-охолоджувач на ЗАЕС. Він зауважив, що через те, що росіяни знищили греблю Каховської ГЕС, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів на ЗАЕС.

Вже 4 липня Генштаб Збройних сил України попередив, що російські окупанти найближчим часом можуть здійснити провокації на території ЗАЕС.

Також раніше британська газета Times повідомляла, що президент Росії Володимир Путін може дати вказівку підірвати Запорізьку атомну електростанцію. Останні невдачі можуть змусити його зробити радикальні кроки, щоб зберегти позиції. Водночас президент України Володимир Зеленський вважає, що РФ планує підірвати Запорізьку атомну електростанцію дистанційно вже після передачі її Україні. Окупанти прагнуть заморозити війну.

Додамо, Сили оборони забезпечені засобами індивідуального захисту на випадок радіаційної небезпеки. Якщо трапиться так, що окупанти підірвуть Запорізьку ЗАЕС, українські військові продовжать виконувати завдання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.07.2023 16:55