Фото: dev.ua

"Ми вимушені виходити на вулиці": як ТЦК на Прикарпатті виконують план з мобілізації

На Прикарпатті громада агресивно ставиться до працівників територіальних центрів комплектувань через те, що вони нібито самі не йдуть воювати на передову. Такі наративи, які очорняють працівників військкоматів, активно просуває російська пропаганда.

Про це розповів заступник начальника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Роман Боднар, пише "Західний кур'єр".

Він, зокрема, розповів, чи виконує Прикарпаття мобілізаційний план, а також про головні труднощі, пов’язані з цим процесом.

"Виконання мобілізаційного плану — інформація з обмеженим доступом. Тому цей момент коментувати не буду. Але скажу коротко — завдання реалізується не в повному обсязі. Труднощі є, і головна з них — викривлене сприйняття нашої роботи суспільством. Ворожі спецслужби приділяють цьому велику увагу. Триває потужна інформаційна кампанія з дискредитації установ ТЦК. Суспільство підбурюють інформаційними вкидами, іншими методами", — сказав Боднар.

За словами військового, основна маса військовозобов’язаних, які були готові захищати державу добровільно, пішли на фронт в перший рік повномасштабного вторгнення. Відтак, як наголошує Боднар, після 2022 року ТЦК перестали працювати з категорією охочих проходити військову службу, і перейшли до тих громадян, які прагнуть всіляко ухилитися від виконання свого державного обов’язку.

"Зміна підходів у нас відбувається періодично. Це вимушений процес, бо органи місцевого самоврядування, які, згідно з законом, повинні здійснювати оповіщення військовозобов’язаних, не виконують це завдання, а часом і відверто його саботують", — сказав посадовець.

Заступник начальника обласного ТЦК також наголосив, що процес мобілізації станом на 2022 рік був повністю побудований на радянських принципах, зав’язаний на оповіщення через підприємства, територіальні громади. 

"Після децентралізації змінився державний устрій. Посади, які при СРСР призначалися "згори", стали виборними. Звідси й почалися головні труднощі в процесі призову. Ті, хто мали б сприяти нам в ході мобілізації, або думають про майбутні вибори, або бояться розправи односельців", — сказав Боднар.

Він також заявив, щоб поповнити частини, які зараз виконують бойові завдання на передовій, ТЦК вимушені  виходити на вулиці та здійснювати заходи оповіщення своїми силами.

"Скажу відверто — в нас немає вибору. Я вже казав, що 90% службовців роти охорони та 70% ТЦК є якраз демобілізованими з бойових частин людьми. Решта переважно жінки та представники старшого покоління. Жінок ми пробували залучати до заходів оповіщення. Але, знову таки, від суспільства йде або ігнорування, або провокативні дії", — сказав він.

За словами Боднара, присутній момент того, що поряд з фізіологічною травмою, обмежено придатні до військової служби часто мають і душевні рани. 

"І коли людину, яка пройшла нелегкий бойовий шлях, в тиловому місті цивільні будуть "посилати на фронт", звичайно у відповідь виникає агресія. Ми такі моменти з боку наших працівників присікаємо. З іншої сторони, це доводить, що в ТЦК працюють ніякі не ухилянти", — резюмував представник ТЦК.

Нагадаємо, на початку лютого у Космачі на Івано-Франківщині близько сотні людей перекрили дорогу і зупиняли автівки, шукаючи в них людей, пов'язаних з працівниками Територіального центру комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). У ході самовільних перевірок машин місцеві побили двох жінок та дитину.

Також на Буковині двоє чоловіків напали на працівників територіального центру комплектування із сокирами. До того ж один із хуліганів наїхав на військового машиною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.03.2024 10:53