Фото ілюстративне. Джерело: Трускавецька міська рада

У ТЦК розповіли, чи можна відмовитися від повістки, виписаної за відсутності військовозобов'язаного

Представники територіальних центрів комплектувань та соціальної підтримки можуть частково заздалегідь заповнювати бланк повістки. У законодавстві відсутні будь-які уточнення щодо даної процедури.

Про це повідомив речник Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) майор Роман Істомін, пише Telegraf.

"Зразок повістки містить інформацію, але ніде не сказано, що його весь потрібно заповнювати від руки на місці чи весь він має бути надрукований. Для пришвидшення процедури частина даних може бути вписана до бланка повістки заздалегідь", — сказав він.

Які дані можуть вписуватись без військовозобов'язаного

Речник ТЦК та СП наголосив, що разом із самим бланком можуть друкувати назву ТЦК та СП чи його відділу, від якого йде оповіщення, та місце, куди викликається військовозобов'язаний для уточнення військово-облікових даних. Те ж саме стосується посади, військового звання, прізвища начальника ТЦК та СП, номер і дату його розпорядження, відповідно до якого здійснюється оповіщення. Крім цього, начальник не ходить з печаткою, аби вручати комусь повістки, тому їх можуть роздавати інші уповноважені особи, які призначаються його наказом.

Істомін запевнив, що від повістки не можна відмовитися, якщо певні дані до неї вносили у відсутності військовозобов'язаного громадянина.

"Це взагалі абсурд, адже, як мінімум, існує адресне оповіщення військовозобов’язаних", — заявив він.

Представник ТЦК наголосив, що центри комплектування мають інформацію про людину, яка перебуває на обліку. Тому всі дані до повістки вписується в приміщенні ТЦК, після чого його представник їде за вказаною адресою та письмово сповіщає військовозобов'язаного про те, що йому потрібно з’явитися до ТЦК для уточнення військово-облікових даних.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни.

Зазначимо, що в Україні триває загальна мобілізація, а тому на військову службу можуть призвати українців, які є обмежено придатними, однак їх не відправлятимуть на фронт. Натомість можуть мобілізувати для роботи на посадах, де немає особливого фізичного навантаження. 

Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Повідомлялось, що Україна запровадила Єдиний реєстр призовників, який покликаний нівелювати бюрократичну складову, щоби зменшити кількість необов’язкових візитів українців у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для отримання довідок чи дозволів. 

Раніше у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомляв, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.11.2023 12:52