Фото: Офіс президента

Мільярд доларів для України від США: куди спрямують кошти

Сполучені Штати Америки 6 вересня виділили для України новий пакет допомоги, вартість якого сягає понад один мільярд доларів.

Про це йдеться у заяві Державного департаменту США. Про виділення чергового пакету допомоги України під час робочого візиту до Києва оголосив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Що входить до його складу

  • компоненти системи ППО;

  • керовані реактивні системи залпового вогню для HIMARS;

  • боєприпаси та системи зв’язку;

  • 100 мільйони доларів для підтримки довгострокових військових потреб;

  • 90,5 мільйона на допомогу з розмінування;

  • 300 мільйони на підтримку зусиль правоохоронних органів щодо відновлення та підтримки правопорядку на звільнених територіях, включаючи міста та села, які зазнають постійних обстрілів з боку Росії;

  • 206 мільйона на гуманітарну допомогу;

  • 5,4 мільйона конфіскованих активів олігархів для підтримки реінтеграції та реабілітації ветеранів;

  • 203 мільйони на підтримку прозорості та підзвітності інституцій, верховенства права та сектору правосуддя, підтримку ключових реформ у сфері боротьби з корупцією, на створення потенціалу для розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією;

У Держдепі наголосили, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сполучені Штати надали через механізми Світового банку 43,2 мільярда доларів допомоги у сфері безпеки, 2,9 мільярда гуманітарної допомоги та 20,5 мільярда бюджетної підтримки.

Американська допомога Україні

США з перших днів повномасштабного вторгнення РФ підтримують Україну та надають їй зброю й техніку на мільярди доларів. Це, зокрема, сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

Джо Байден 9 травня 2022 року підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

15 грудня торік Сенат США схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Через два тижні, 29 грудня 2022 року, Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить майже 45 мільярда доларів на надзвичайну допомогу Україні та близько 38 мільярдів доларів для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

6 вересня Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 175 мільйонів доларів. Пентагон повідомив, що Україна отримає боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams.

Переважна більшість мешканців Сполучених Штатів Америки підтримують постачання зброї Україні для захисту від російської агресії. Вони вважають, що така допомога демонструє Китаю та іншим суперникам США бажання захистити американські інтереси та союзників. Такими є результати опитування Reuters/Ipsos, яке проводилося 26-27 червня. Підсумки показали різке зростання у США підтримки надання зброї Україні: 65% респондентів схвалюють постачання озброєнь у порівнянні з 46% в травневому опитуванні.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко наголошував, що Сполученим Штатам Америки простіше надавати Україні допомогу у вигляді зброї, а не грошей. Причиною цього є те, що фінансова допомога від США у формі грантів не збільшує борги України, а також сприяє стабілізації фінансової системи в умовах воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 07.09.2023 02:02