фото із відкритих джерел

Мінфін США розсекретив майнові махінації російських олігархів напередодні вторгнення РФ в Україну

Напередодні повномасштабного вторгнення в Україну російські олігархи переводили свої статки на дітей, щоб уникнути економічних санкцій. Імена олігархів наразі не відомі.

Про це повідомляє TrueUA, посилаючись на Агентство боротьби з фінансовими злочинами при Мінфіні США FinCen.

"Приблизно під час непровокованого військового вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого 2022 року кілька російських олігархів передали бенефіціарне володіння своїми компаніями, трастами чи рахунками своїм дітям, іншим членам сім'ї або близьким діловим партнерам", – йдеться у повідомленні.

За даними FinCen, деякі олігархи передали своє майно дітям безпосередньо перед запровадженням санкцій про них. Кілька олігархів зробили перекази своїм дітям, зокрема тим, хто навчається у Сполучених Штатах, і за ці перекази фінансувалися великі покупки, як правило, житлової нерухомості та предметів розкоші у США.

"Фінансові установи вказали, що передача прав власності потенційно може допомогти олігархам ухилитися від санкцій чи можливої конфіскації активів правоохоронними органами", – вказується у звіті.

Агентство боротьби з фінансовими злочинами при Мінфіні США наразі не називає імена російських олігархів, проте відомо, що вони пов'язані із російським вторгненням в Україну. Також не називаються і суми, які вони перевели перед війною, щоб уникнути санкцій.

Нагадаємо, 7 грудня очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про дев'ятий пакет санкцій проти Росії. Під санкції потрапило майже 200 фізичних та юридичних осіб, а також три російські банки.

До того ж 23 листопада Європарламент підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Її підтримали 494 парламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.

Зауважимо, раніше ми писали, що Європейська комісія запропонувала ввести нове покарання компаніям, які порушують санкції прости Росії. Крім штрафів, порушникам може загрожувати тюремне ув'язнення. Відомо, що порушення санкцій щодо Росії вже є кримінальним злочином в деяких країнах ЄС, але в інших це розглядається як адміністративне правопорушення.

Економіка, 16.01.2023 15:05