Фото: Міністерство фінансів України

Міністр фінансів пояснив, чому Україні стало важче отримувати кошти від партнерів

Україні стає все важче заручитися фінансовою підтримкою, оскільки увага офіційних осіб у ключових країнах-донорах зосереджена на майбутніх виборах, а геополітична напруга посилюється.

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко у кулуарах засідань Міжнародного валютного фонду та Світового банку в Марракеші, пише Reuters.

"Я бачу велику втому, бачу велику слабкість серед наших партнерів, вони хотіли б забути про війну, але війна все ще триває, повномасштабна", — заявив Марченко.

Він додав, що Україна зараз докладає "вдвічі більше зусиль, щоб переконати наших партнерів надати нам підтримку у порівнянні з останніми щорічними зустрічами»" у квітні.

Марченко зауважив, що "геополітичні зрушення та внутрішньополітичний контекст у різних країнах" послаблюють апетит урядів до підтримки України, згадавши вибори, заплановані у США та Європейському Союзі наступного року.

За даними Reuters, Україна зарезервувала додаткові податкові надходження та кошти, які будуть залучені із внутрішнього боргу, але основна частина витрат наступного року залежатиме від зовнішньої допомоги.

"У нас вже є деякі зобов'язання, наприклад, 5,4 мільярда доларів за програмою МВФ, і ми очікуємо на зобов'язання від Японії та Великобританії, і, звичайно, ми розраховуємо на наших ключових партнерів і союзників — США і Євросоюз", — сказав Марченко в інтерв'ю.

ЄС працює над пакетом допомоги Україні на 50 мільярдів євро (52,6 мільярда доларів) на 2024-2027 роки. Марченко наголошує, що Україна хоче отримати 18 мільярдів євро із цієї суми у 2024 році, що відповідає пакету, отриманому цього року. Відомо, що після повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року більшість двосторонніх кредиторів України призупинили свої зобов'язання щодо погашення боргу до 2027 року, а країна погодилася на дворічне заморожування міжнародних облігацій на суму 20 мільярдів доларів до серпня.

Україна з'ясовує у великих інвесторів плани реструктуризації міжнародного боргу та можливості залучення нового фінансування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.10.2023 00:32