Герман Галущенко. Джерело: Міненерго

Міністр Галущенко озвучив найбільшу проблему окупованої ЗАЕС

Найбільшою проблемою тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) є завершення терміну експлуатації ядерного палива.

Про це повідомив очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю "Укрінформ".

"Ядерне паливо зараз — найважливіша проблема. Його термін експлуатації — шість років. Поза цим терміном, передбаченим заводом-виробником, не можна просто так експлуатувати паливо далі", — заявив він.

Очільник Міненерго пояснив, що для продовження експлуатації палива потрібно отримати від заводу-виробника підтвердження, що це — безпечно. За його словами, станом на сьогодні на Запорізькій АЕС є два види палива: російської компанії "ТВЕЛ" та американської Westinghouse.

"Завод має взяти на себе відповідальність за безпечну експлуатацію понад встановлений термін. Але вірогідність того, що виробник дасть згоду, я оцінюю як дуже мінімальну. Відповідно, якщо згоди на продовження експлуатації немає, то потрібно це відпрацьоване паливо — а воно знаходиться в активних зонах усіх шести реакторів — якось забрати. Як це зробити? Який персонал це зробить? І найскладніше питання: де буде зберігатися це відпрацьоване ядерне паливо?" — підкреслив посадовець.

Галущенко додав, що загалом проблемних питань дуже багато. Проте "ситуація з ядерним паливом — дуже серйозна". Він наголосив, що таких питань з часом буде все більше і більше.

Нагадаємо, 7 лютого Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідав тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію. Він провів оцінку захисту станції, стану систем живлення та охолодження та рівня кваліфікації персоналу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.03.2024 17:23