Мішель Бачелет: авіаудари по Ідліб навряд чи вражають лікарні і школи «випадково»

26 ЛИПНЯ 2019 21:34

З огляду на частоту, з якою авіаудари урядових військ і їх союзників вражають в Ідлібі лікарні і школи, мова навряд чи йде про випадковий попаданні. Про це заявила головна правозахисниця ООН Мішель Бачелет.

Вона нагадала, що навмисні бомбардування об'єктів цивільної інфраструктури є військовим злочином, відповідальність за яке несуть ті, хто віддає наказ.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет в п'ятницю виступила з новим попередженням в зв'язку зі зростаючим числом жертв авіаударів по Ідліб і іншим районам північного заходу Сирії, повідомляє UN.

«Не дивлячись на неодноразові заклики ООН дотримуватися запобіжних заходів і не вести не вибіркові бомбардування, недавня серія безперервних ударів урядових військ і їх союзників знову припала на медичні установи, школи та інші об'єкти цивільної інфраструктури, включаючи ринки і пекарні», - йдеться в заяві Бачелет.

Вона нагадала, що за останні десять днів авіанальотів зазнали щонайменше десять таких цілей, вісім з них у Ідліб і дві в Алеппо. В результаті тільки цих авіаударів загинули 103 людини, включаючи 26 дітей.

За словами Верховного комісара, міжнародне співтовариство практично ігнорує ці повідомлення.

«З 2011 року загинули сотні тисяч сирійців - так багато, що їх число вже і не піддається точним оцінками», - зазначила вона. Але раніше, за її словами, чергове повідомлення про жертви в Сирії хоч викликало якусь заклопотаність у світі.

Вона звинувачує «лідерів супердержав» в «неспроможності», яка призводить до масштабної трагедії, але страждання сирійців «навіть не викликають більше співчуття».

З початку нинішньої кампанії урядових військ і їх союзників на північному заході Сирії в Управлінні Верховного комісара задокументували загибель щонайменше 450 мирних жителів.

Бачелет закликала всі країни, «які можуть вплинути на те, що відбувається в Сирії», зокрема учасників угоди 2018 року про зонах деескалації в Ідлібі - а це Туреччина і Росія, зупинити бійню, щоб створити ґрунт для переговорів.

«В іншому випадку ми станемо свідками нових безглуздих вбивств і руйнувань в цій нескінченній війні», - попередила Верховний комісар з прав людини.

Суспільство, 26.07.2019 21:34