Місія «БепіКоломбо» надіслала на Землю перші знімки

22 ЖОВТНЯ 2018 11:57

Нова європейсько-японська місія «БепіКоломбо», яка була запущена до Меркурія 20 жовтня, прислала свої перші знімки з космосу, які підтвердили розкриття сонячних панелей і передавальних антен.

Прибуття місії до Меркурію заплановано на грудень 2025 року, після чого два зонда почнуть свою наукову програму, розраховану як мінімум на рік, повідомляється на сайті Європейського космічного агентства.

Знімки були зроблені камерами, встановленими на перелітних модулях MTM (Mercury Transfer Module). Один з них, переданий 20 жовтня, було отримано камерою M-CAM 1 і демонструє вид на розкриту сонячну панель, один із сонячних датчиків і теплоізоляцію. Дві інші камери, розташовані на модулі, були активовані 22 жовтня і отримали зображення розгорнутих антен із середнім і високим коефіцієнтом посилення, що знаходяться на борту зонда MPO (Mercury Planetary Orbiter).

Старт місії відбувся 20 жовтня в 4:45 за київським часом, за межі атмосфери Землі станцію вивела ракета-носій «Аріан-5» з космодрому Куру. Свою назву місія отримала в честь італійського математика Джузеппе Коломбо, який займався розрахунками траєкторії польоту космічного апарату «Марінер-10». Це спільний проект Європейського космічного агентства і Японського агентства аерокосмічних досліджень, який включає в себе в себе два наукових орбітальних зонда: європейський MPO (Mercury Planetary Orbiter) і японський MMO (Mercury Magnetospheric Orbiter).

До завдань наукових апаратів входить вивчення і картографування поверхні Меркурія, дослідження структури магнітного поля і магнітосфери, внутрішньої структури і складу, а також тектоніки, вулканізму і екзосфери (розрідженій залишкової атмосфери) планети. Знайшлося місце навіть для Загальної теорії відносності Ейнштейна, яку перевірятимуть шляхом точних вимірювань положень апаратів на орбітах.

Технології, 22.10.2018 11:57