Фото: landlord.ua

Мита на українське зерно: п'ять країн ЄС знову звернулися до Єврокомісії

П’ять східних країн Європейського Союзу звернулись до Європейської комісії з проханням запровадити імпортне мито на зерно з України через нібито недобросовісну конкуренцію.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Міністерство сільського господарства Угорщини. 

Зокрема, міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини направили листа до Європейської комісії з проханням вжити заходів з приводу того, що дешевша сільськогосподарська продукція з України нібито поглинає їх експортні ринки. Водночас підписанти стверджують, що виробляють значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм потрібно, що є ключовим для безпеки харчових продуктів у Європі та стратегічного суверенітету ЄС.

"Саме тому Брюсселю необхідно запровадити заходи, які захистять ринки країн-членів, що межують з Україною, допомагаючи їм використовувати весь свій експортний потенціал. Одним із таких заходів може бути запровадження імпортних мит на найбільш чутливі сільськогосподарські продукти", — йдеться в листі.

Також міністри Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини стверджують, що їхні аграрії "зазнали значних збитків" після того, як минулого року ЄС призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України. Вони закликають Європейську комісію перевірити, чи відповідають українські правила виробництва стандартам ЄС.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчися 15 вересня. Тож Україна розраховувала, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт скасують якраз цього дня. Проте Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина виступили за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця року. Польська влада вважає, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. Тож Україна подала скаргу у Світову організацію торгівлі. Через це питання виникли певні непорозуміння між Україною та Польщею у двосторонніх відносинах.

Нагадаємо, на початку січня міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявив, що новий уряд Польщі наразі не планує скасовувати заборону на імпорт українського зерна на внутрішній ринок. Ембарго діятиме до розробки нових правил на рівні Європейського Союзу.

Водночас в оновленому прогнозі Департаменту сільського господарства Сполучених Штатів Америки наголошується, що цього року в Україні зросте експорт пшениці. Відповідно будуть збільшені показники виробництва сільськогосподарської продукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.01.2024 22:56