Митники очолюють корупцію на кордоні, і заставляють всіх платити

18 КВІТНЯ 2018 20:23

Асоціація міжнародних експедиторів України передала до Кабінету Міністрів України, Адміністрації президента України та Генеральної прокуратури України інформацію про чисельні корупційні схемах, що діють на митницях країни. Про це в ході прес-конференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» повідомив заступник генерального директора асоціації Віктор Берестенко, інформує TrueUA з посиланням на «Українські новини».

За його словами, на даний час нормально працювати можуть тільки ті компанії, які згодні брати участь в корупційних схемах. Іншим створюють різні перешкоди, затягують час оформлення вантажів, через що компанії несуть збитки.

«Оформити взуття або тканину у вас чесно не вийде. Митниця подасть інформацію про вас в СБУ, а та дасть орієнтування, щоб затягнути оформлення. В результаті оформлення вантажу може затягнутися на місяці», - пояснив Берестенко.

Суть схеми полягає в тому, що при оформленні товарів на митницях фірми-одноденки декларують не той товар, який фактично знаходиться в контейнері, а інший, який в кілька разів, а іноді й у 10 разів дешевше, повідомляє видання.

Він додав, що відповідну інформацію вже неодноразово повідомляли, наприклад, начальнику Одеської митниці Олександру Власову. Однак реакції з його боку не було. Також корупційні схеми, за словами Берестенко, процвітають на Сумській, Київській і Дніпропетровській митницях. За словами бізнесмена, даними схеми керують з Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією СБУ.

«Ця проблематика стосується не тільки Одеської митниці, але і всієї структури ДФС (Державної фіскальної служби України). Тому ми також передали інформацію про події нашим міжнародним партнерам, щоб вони розуміли розмір корупції на митниці», – підкреслив Берестенко.

Події, 18.04.2018 20:23