Фото: dsnews.ua

Між Польщею та Німеччиною серйозні суперечки через зброю для України, — Bloomberg

Варшава публічно звинувачує Берлін. Мовляв, канцлер ФРН Олаф Шольц затягує передачу сучасного озброєння Україні.

Про це пише Bloomberg.

Суперечки через ракети, танки та запчастини набрали нових обертів в той час, коли президент Володимир Зеленський закликає західних партнерів поспішити з постачанням озброєння до початку "весняного наступу".

Влада Польщі періодично критикує німецьких партнерів через зволікання з відправкою бойових танків на фронт. У Варшаві навіть погрожували відправити бронетехніку німецького виробництва без схвалення Берліна.

Після того, як канцлер Олаф Шольц таки дав зелене світло на постачання найсучасніших танків Leopard, поляки заявили, що старіші моделі Leopard, які вони зобов’язалися надіслати, потребують запчастини з Німеччини.

"Головна відповідальність лежить на Федеративній Республіці Німеччина, головному виробнику цих танків", — заявив президент Польщі Анджей Дуда минулого тижня: "Ми так довго закликали німецьку сторону приєднатися до танкової коаліції і поставити не лише танки, а й запчастини".

Німеччина каже, що такі скарги мають бути скеровані до виробників зброї, оскільки німецькі військові не мають на своїх складах запчастин для "застарілих танків, які передає Польща".

Проте, з часом градус напруги спав. Шольц, якого президент Джо Байден під час поїздки канцлера до Вашингтона похвалив за відданість підтримці України, пообіцяв наполегливо надавати військову допомогу. Союзники вже тісно співпрацюють щодо забезпечення надійних поставок запчастин для бронетехніки.

"Це залишиться постійним завданням, тому що ми сказали, що будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", — сказав Шольц.

Цікаво, що суперечки між лідерами обидвох країн відбуваються за кілька місяців до жовтневих виборів в Польщі, які можуть коштувати націоналістичній партії "Право і справедливість" влади. Лідер партії Ярослав Качинський минулого року обрав Німеччину як головну мішень. Політик виступив з ініціативою вимагати в Німеччини 1,3 трильйона доларів як компенсацію за збитки, завдані під час Другої світової війни.

Натомість посол Німеччини різко відповів в Twitter на коментарі міністра оборони Польщі Маріуша Блащака про те, що ФРН продовжує сплачувати Москві мільярди за енергоносії.

"Чи знає міністр, скільки мільярдів злотих Польща щороку переказувала Москві в обмін на російські енергоносії?" – запитав у дописі посол Томас Беггер. Помічник Дуди з питань зовнішньої політики Марчін Пжидач сказав, що мав "довгу розмову" з послом, щоб висловити свій протест провокативним коментарям.

Уряд Шольца переконаний, що напруга спаде після завершення передвиборчої кампанії.

Водночас інші двосторонні проекти працюють більш злагоджено. Один високопоставлений чиновник вказав на чітку співпрацю щодо протиракетної системи Patriot, яку Німеччина подарувала Польщі для підтримки протиповітряної оборони.

Що стосується енергетики, то Німеччина готує документи для продажу нафтопереробного заводу поблизу Берліна, який вона конфіскувала у російської державної нафтової компанії. У покупці частки зацікавлена польська державна компанія PKN Orlen SA.

Нагадаємо, 24 січня Польща офіційно подала запит на згоду Німеччини на передачу Україні танків Leopard 2 і закликала долучились до танкової коаліції. Вже наступного дня Уряд Німеччини погодив передачу Україні бронетехніки і дозволив реекспорт іншим країнам. 13 лютого українські танкісти розпочали навчання на танках Leopard у Німеччині та Польщі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.03.2023 14:33