Фото: Telegram-канал КМДА

Мобілізація в Україні: хто вважається придатним і чому "білий квиток" не звільняє від призову

Загальна мобілізація в Україні триває із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і відтоді не припинялася. Відтак 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон про затвердження указу президента щодо продовження строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації ще на 90 днів. Відповідно вони триватимуть до 20 травня 2023 року. Мобілізації підлягають усі військовозобов’язані громадяни віком від 18 до 60 років. Коли військовозобов'язані отримують повістки, вони мають прийти у територіальний центр комплектування й соціальної підтримки з усіма необхідними документами.

Про це повідомляє Житомирський обласний Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Установа нагадує, що наявність "білого квитка" не є беззаперечною підставою для звільнення від мобілізації. Лише категорія "непридатний з виключенням з військового обліку", що зазначена в документі, дає право не служити в армії незалежно від ситуації в Україні.

Як діяти у разі отримання повістки

Військовозобов'язані, які не мають права на відстрочення від військової служби, повинні пройти на військово-лікарську комісію (ВЛК). 

"Це потрібно обом сторонам: і військовозобов'язаному, і армії, адже людина може не знати про якісь свої захворювання або мати неточну інформацію", — пояснили в військкоматі.

Наголошується, що медкомісію проходять всі, у кого немає права на відстрочку з інших, окрім стану здоров'я, причин.

Під час проходження медкомісії військовозобов'язаного оглядають хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

"Військовозобов'язаного в разі потреби можуть направити на додатковий огляд до інших спеціалістів. Після огляду медиків засідає військово-лікарська комісія, яка приймає рішення про (не)придатність особи до служби", — пояснили у Територіальному центрі.

Наголошується, що перелік захворювань, що дають призовнику право на відстрочку або на отримання довідки про непридатність у воєнний час є набагато меншим, ніж у мирний. 

"Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є хворі на тяжкі форми вірусних гепатитів, а також ті, має зумовлену ВІЛ хворобу, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо", — пояснили у військкоматі.

Нагадаємо, раніше начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України, полковник Роман Горбач пояснив, кому і за яких умов можуть анулювати повістку. Також у ЗСУ розповідали, хто і де може вручати повістки в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.02.2023 10:39