Фото: depositphotos

Мобілізація в Україні: кого можуть призвати до лав ЗСУ у серпні

В Україні продовжили загальну мобілізацію, тож до середини листопада триватиме призов до лав Збройних сил. Наразі українській армії потрібні чоловіки із бойовим досвідом, а також фахівці певних спеціальностей. 

Розповідаємо, кого можуть призвати до лав ЗСУ у серпні 2023 року.

Кому можуть вручити повістку

У серпні 2023 року призиватимуть у першу чергу тих військовозобовʼязаних чоловіків, які мають бойовий досвід, а далі звертатимуть увагу на спеціальності, яких потребує армія. Зараз це люди, які володіють англійською, німецькою та французькою мовами. Вони необхідні для того, щоб співпрацювати з іноземними інструкторами, які тренують українських бійців на новому озброєнні. 

Крім того, попит є водіїв, операторів БпЛА, фахівців зі снайпінгу-інструкторів та стрільців, IT-фахівців, звʼязківців. Також продовжать призивати тих, кого раніше визнали придатними та обмежено придатними. При цьому незалежно від того, чи служили вони у ЗСУ. 

Отже, отримати повістку можуть:

  • придатні та обмежено придатні за станом здоров'я під час воєнного стану чоловіки з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;

  • придатні та обмежено придатні за станом здоров'я під час воєнного стану чоловіки віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби;

  • зняті та виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років (з "білим квитком"), визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану рішенням ВЛК (військово-лікарської комісії), які не вчиняли тяжких злочинів.

Зміни у мобілізації 2023 року

У серпні 2023 року у процесі мобілізації буде кілька змін. Зокрема, видаватимуть три види повісток:

  • повістку для уточнення даних;

  • повістку на проходження військово-лікарської комісії;

  • мобілізаційне розпорядження.

Ті, хто служить на строковій службі, можуть добровільно стати мобілізованими. Перевести в інший "статус" військового можуть за умови, що під час воєнного стану він відслужив понад шість місяців в установлений строк.

Нагадаємо, воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили ще на 90 діб — до середини листопада. У четвер 27 липня Верховна Рада ухвалила відповідні закони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2023 10:18