Модернізовані морські порти відкривають шлях на світові торгові ринки

26 ЖОВТНЯ 2017 14:35

Наявність модернізованих морських портів дозволяє державам вийти на світові ринки, повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

 Це веде до зростання їх торгового обігу і сприяє стійкому економічному розвитку. А тим часом багато держав, що навіть мають вихід до моря, не завжди користуються перевагами судноплавства.   

Багато країн не мають прямого морського сполучення між собою, незважаючи на наявність єдиного морського шляху. Наприклад, такого з'єднання немає між Бразилією і Нігерією, хоча обидві держави омиваються водами Атлантичного океану.  

Про це говориться в новій доповіді Конференції ООН по торгівлі і розвитку (ЮНКТАД). Він присвячений огляду ситуації у сфері морського транспорту.  

Морський транспорт вважається «кровоносною системою» міжнародної торгівлі в епоху глобалізації.  

Щорічно танкери, суховантажі і контейнеровози перевозять мільярди тон товарів по декількох основних торгових маршрутах.   

На морський транспорт доводиться близько 80 відсотків глобальної торгівлі за об'ємом і 70 відсотків - в ціновому вимірі.  

Багато країн, що не мають виходу до моря, змушені вдаватись до менш надійних і дорожчих транспортних перевезень, що серйозно підриває їх економіку. Але навіть прибережні держави не завжди повною мірою використовують переваги морських перевезень.   

Держави із слабо розвиненою економікою позбавлені доступу на глобальні ринки через відсутність сучасних морських портів і високопрофесійних митних служб.   

Генеральний секретар ЮНКТАД Мукіса Кітуйі закликав приділяти більше уваги морському судноплавству в національних планах розвитку транспортної інфраструктури і в ході торгових переговорів.   

Він заявив про необхідність домагатися злагодженості між внутрішніми і міжнародними перевезеннями, а також між морським і наземним транспортом.

 

Економіка, 26.10.2017 14:35