Фото: "Новинарня"

Мовний скандал за участі Фаріон: СБУ відкрила кримінальне провадження одразу за чотирма статтями

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження через висловлювання і публікації колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. Йдеться про мовний скандал за участі мовознавиці, у якому Фаріон звинуватила військових у тому, що вони спілкуються мовою країни-агресорки.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Правоохоронці зауважили, що в одному зі своїх інтерв'ю народна депутатка України 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом. 

"Крім того, у своїх соцмережах фігурантка опублікувала допис зі скріншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, у якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника. Це стало підставою його переслідування з боку російських спецслужб", — наголосили в СБУ.

Наразі кримінальне провадження відкрите за наступними статтями:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканості приватного життя).

Крім того, СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон.

Що відомо про мовний скандал з Іриною Фаріон

Фаріон під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою звинуватила військових, зокрема, бійців "Азова", через те, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати їх українцями. Її висловлювання традиційно викликали немалий резонанс у суспільстві.

На це їй жорстко та в нецензурній формі відповів колишній командир "Азова" Максим Жорін, заявивши, що її діяльність є далеко не бездоганною. А заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також не залишився осторонь конфлікту і наголосив, що поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери, — це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України.

У Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал. У відомстві заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. Проте рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Нагадаємо, 13 листопада у тимчасово окупованому Криму росіяни затримали проукраїнського студента, який висловив підтримку мовознавиці та екс-нардепці Ірині Фаріон після гучного мовного скандалу. Згодом вона виклала лист хлопця у соцмережах. 

До того ж 14 листопада у Львові студенти влаштували мітинг біля головного корпусу Львівської політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.11.2023 16:14