Фото: ілюстративне. Джерело: "Харківобленерго"

На Харківщині вкрали обладнання для ремонту енергетики на понад 17 млн грн

У Харківській області зловмисники вкрали електрообладнання на суму у понад 17 мільйонів гривень. Це призвело до сповільнення роботи з відновлення електрики після обстрілів російських окупантів.

Як повідомляє прес-служба "Харківобленерго", посилаючись на слова начальника служби економічної безпеки підприємства Сергія Журавльова, попри повномасштабну війну на Харківщині гостро постала проблема крадіжок елементів енергосистеми.

Йдеться про крадіжки дротів, трансформаторів, трансформаторної оливи та інших елементів підстанцій. Так, від початку цього року в області зафіксовано вже 47 випадків крадіжок енергообладнання.

"Це сповільнює роботи з відновлення електрики після обстрілів регіону агресором. Підприємству завдано збитків на 17,5 мільйонів гривень", — зауважили у прес-службі "Харківобленерго".

Зазначається, що саме стільки коштів потребує відновлення мереж. Йдеться про прокладення 73 кілометрів дротів на лініях електропередач, а також про придбання 3,7 тонни трансформаторної оливи, яку також поцупили злодії.

"Саме ці кошти та зусилля оперативних бригад можна було б спрямувати на відновлення живлення після обстрілів КАБами, що відбуваються майже щоденно", — вказує Журавльов.

Наразі у 43 випадках крадіжок електрообладнання працівниками поліції проводяться заходи щодо встановлення винних осіб. У чотирьох випадках працівниками поліції вдалося встановити осіб, які скоїли крадіжки. Щодо них проводяться слідчі дії.

"Злодії крадуть навіть опори та елементи трансформаторних підстанцій. Так, є приклад крадіжки частини обладнання ПС-110/6 — збитки склали 8,2 мільйона гривень", — додали у "Харківобленерго".

Нагадаємо, у липні Литва передала Україні критично важливе обладнання Вільнюської теплоелектростанції. З міркувань безпеки назви, потужність обладнання або електростанції, на які його передадуть, не розголошувалася.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.10.2024 02:33