На Марсі знайдено необхідний елемент для появи життя

07 ВЕРЕСНЯ 2017 12:38

Вчені заявили про те, що дані, отримані марсоходом Curiosity, свідчать про наявність похідних бору на Марсі, що може означати, що в минулому Червона планета була придатною для життя, передає TrueUA з посиланням на Geophysical Research Letters.  

Похідні бору, борати, необхідні для появи РНК. На Марсі вони знаходяться в прожилках сульфату кальцію, розташованих біля поверхні планети. Вчені вважають, що борати могли бути присутніми в марсіанських підземних водах, що залишили ці прожилки.   

Імовірно, похідні бору входили до складу евапоритів — мінералізованих опадів, які зазвичай залишаються після випаровування солонуватих озер. Ці опади поступово розчинялися, і борати могли потрапляти до вод, що течуть під поверхнею Марса.  

Дослідники вважають, що ці води були слаболужними, а їхня температура могла становити від 0 до 60 °C.  

Борати стабілізують моносахарид рибозу — один з основних елементів, з яких складається РНК. Як і ДНК, РНК здатна зберігати генетичну інформацію. Оскільки РНК може виконувати кілька різних функцій, виникла гіпотеза «світу РНК».   

Згідно з нею, на одному з перших етапів появи життя РНК одночасно і передавала спадкову інформацію, і впливала на перебіг хімічних реакцій.  

Нове відкриття показує, що на древньому Марсі могли існувати умови, придатні для появи РНК-життя.  

Дослідники і раніше знали про присутність боратів на Марсі. З'єднання були виявлені на марсіанському метеориті, який був знайдений в Антарктиді у 2013 році.   

Нове ж дослідження свідчить про те, що похідні бору існують і на сучасному Марсі.

 

Суспільство, 07.09.2017 12:38