На надзвичайному засіданні Радбезу обговорили ситуацію в Венесуелі

27 СІЧНЯ 2019 13:10

На прохання Сполучених Штатів Рада Безпеки ООН зібралася на надзвичайне засідання, щоб обговорити кризову ситуацію у Венесуелі, де триває протистояння між владою і опозицією.

Представник ООН закликала допомогти Венесуелі знайти політичне рішення для виходу з кризи; США - «підтримати демократію в цій країні»; а Росія - не втручатися у внутрішні справи венесуельців.

В результаті протистояння між владою і опозицією страждає населення. Про це заявила заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань і питань миростроительства Розмарі Дікарло, виступаючи в суботу на надзвичайному засіданні Ради Безпеки. Вона висловила стурбованість з приводу «поляризації в суспільстві», випадків обмеження прав людини і економічних труднощів, з якими стикаються венесуельці. Вона також закликала політичні сили вступити в діалог, щоб уникнути подальшої ескалації напруженості.

Нагадаємо, через два тижні після інавгурації Ніколаса Мадуро, переобраного, згідно з офіційними даними, на другий президентський термін, лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе президентом. У минулу середу десятки тисяч жителів Венесуели вийшли на вулиці, щоб висловити підтримку Гуайдо. США і ряд країн Латинської Америки визнали опозиційного лідера перехідним главою держави і закликали Мадуро передати йому владу.

У четвер Генсек ООН Антоніу Гутерріш настійно рекомендував «всім зацікавленим сторонам в Венесуелі взяти участь в «інклюзивну» діалозі, який допоможе «подолати тривалу кризу, не порушуючи при цьому принцип верховенства права і дотримуючись права людини».

«Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти ескалації напруженості, - заявила Дікарло, звертаючись до членів Радбезу в суботу. - Ми повинні допомогти венесуельців досягти політичного рішення, яке дозволить венесуельським громадянам жити в світі і процвітанні, в країні, де будуть дотримуватися їх права».

Вона назвала сьогоднішню ситуацію в Венесуелі «близькою до катастрофічної». «Близько 30 млн венесуельців живуть в умови гіперінфляції і різкого скорочення їх реальних доходів, - зазначила вона. Вони відчувають нестачу продовольства, ліків та інших предметів першої необхідності. У країні погіршилася якість послуг в сфері медицини та освіти. Погано працюють системи водопостачання, транспорту і подачі електрики».

У грудні 2015 року опозиція перемогла на парламентських виборах, отримавши більшість місць у Національній Асамблеї. Однак Верховний суд країни оголосив будь-які рішення Асамблеї поза законом.

У 2017 році, в результаті ще одного голосування без участі опозиції, в Венесуелі була заснована Національна Конституційна Асамблея, яка взяла на себе функції законодавчої гілки влади. Зокрема, цей орган зайнявся конституційною реформою, яка ще не завершена. Опозиційні партії відмовляються визнавати легітимність цієї реформи.

У 2016 році президенти Домініканської Республіки, Панами та Іспанії за участю регіональних міжнародних організацій зробили спробу налагодити політичний діалог між владою і опозицією в Венесуелі.

«Не дивлячись на деякий прогрес, конкретного угоди домогтися не вдалося, а до початку 2017 року процес був припинений», - повідомила заступник Генсека. Всі спроби відновити діалог закінчилися нічим. Сторони не могли домовитися про дату проведення виборів і гарантії їх прозорості.

Уряд, проте, провів вибори в травні 2018 року. Переможцем був названий діючий президент Ніколас Мадуро, який, згідно з офіційними даними, випередив двох суперників. Багато опозиційних партій у виборах не брали участь. 10 січня 2019 року Мадуро був приведений до присяги.

23 січня по країні прокотилися масові акції протесту. Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом, пообіцявши створити перехідний уряд і провести нові вибори.

«Протести носили здебільшого мирний характер, але відзначалися окремі інциденти, пов'язані з насильством, - повідомила Дікарло. - За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в результаті заворушень загинули щонайменше 20 осіб. Ще багато хто отримав поранення або були затримані».

На надзвичайному засіданні Радбезу виступив Держсекретар США Майк Помпео. Він закликав членів Ради підтримати «принцип верховенства права і демократію у Венесуелі, а також венесуельський народ і законний уряд перехідного президента Гуайдо».

 За словами Помпео, Венесуела знаходиться на роздоріжжі: країна може вибрати «свободу або свавілля».

Постпред Росії Василь Небензя звинуватив США у втручанні у внутрішні справи Венесуели і спробі «зміни влади» в країні.

Росія заперечувала проти проведення надзвичайного засідання по ситуації в Венесуелі. Однак в ході процедурного голосування прохання США підтримали дев'ять з п'ятнадцяти членів Радбезу. Крім Росії проти виступили ще три країни - Китай, Екваторіальна Гвінея і Південна Африка. Дві держави - Індонезія і Кот-д'Івуар - утрималися.

Політика, 27.01.2019 13:10