Рівненський бурштин. Джерело: Нацполіція

На Рівненщині поліція провела "бурштинову операцію": серед "чорних копачів" виявився місцевий депутат (відео)

Правоохоронці викрили сімох учасників угруповання, серед яких був депутат об’єднаної територіальної громади. Вони займалися незаконним видобутком і скупкою винятково якісного бурштину-сирцю.

Про це повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України. Там з’ясували, що ділки налагодили мережу міні-цехів з обробки каміння для подальшого його продажу за кордон.

"Попри запровадження в Україні спрощеного порядку придбання спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку бурштину, є й ті, хто продовжує свою діяльність поза законом. Крім того, у гонитві за наживою "чорні копачі" знищують лісові насадження, на відновлення яких знадобиться не один десяток років. Тож працівники поліції на постійній основі проводять заходи задля знешкодження злочинної діяльності таких осіб та груп", — йдеться в повідомленні.

Поліцейські встановили учасників угруповання так званих "бурштинових бізнесменів". До його складу входило вісім осіб, серед яких і депутат однієї з територіальних громад. Всі вони мешканці Сарненського та Рівненського районів. Їхня протиправна діяльність мала декілька напрямків: незаконний видобуток, скупка каміння, обробка та збут. Каміння зловмисники видобували на територіях природного заповідника та Клесівського лісового господарства. Під час нелегальних робіт використовували небезпечну для навколишнього середовища технологію гідрозмиву ґрунту.

"Аби не привертати до себе зайву увагу, деякі з учасників організували міні-цехи у своїх помешканнях: завозили бурштин невеликими партіями, решту зберігали у спільників, задля конспірації спілкувалися між собою за допомогою рацій. Оброблений бурштин збували за кордон", — зазначили поліцейські.

Правоохоронці провели заходи для ліквідації діяльності угруповання. На місці нелегального видобутку викопної скам'янілої смоли вони викрили трьох учасників групи. Поблизу них знайшли саморобні помпи з приєднаними шлангами та вириті ями.

Під час обшуків у "чорних копачів" оперативники та слідчі вилучили понад 200 кілограмів бурштину-сирцю, мотопомпи кустарного виробництва, знаряддя для видобування й обробки каміння, автомобілі, квадроцикл, радіостанції та чорнові записи. За попередніми даними, вартість каміння – майже 4,5 мільйона гривень.

"Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за незаконне видобування, збут, придбання, передачу, пересилання, перевезення, перероблення бурштину. Розв’язується питання про накладення арешту на вилучене майно та повідомлення учасникам групи про підозру. Їм може загрожувати до семи років позбавленням волі з конфіскацією майна", — підсумували поліцейські.

Нагадаємо, що в серпні працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з Нацполіцією затримали та повідомили про підозру співробітнику Державної служби надзвичайних ситуацій з Рівненської області та його спільнику. Зловмисники торгували великими партіями незаконно видобутого бурштину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.12.2023 17:18