Фото: Pixabay

На Сонці сталося потужне виверження, яке вдарило по Землі, Місяцю і Марсу

Днями Міжнародний флот космічних кораблів зафіксував сонячну бурю, яка одночасно сколихнула Землю, Місяць та Марс — це вперше, коли виверження сталося одразу на трьох планетних поверхнях.

Як повідомляє Daily Mail, частки цієї бурі мають достатню енергію, щоб пролетіти крізь магнітне поле Землі, яке зазвичай захищає нашу планету від таких подій. Водночас на Місяць і Марс вони впали через відсутність магнітних полів, які, як побоюються астрономи, можуть бути небезпечними для майбутніх досліджень людини.

Масштабний викид енергії та плазми одночасно зареєстрували орбітальний апарат Trace Gas Orbiter, марсохід Curiosity, місячний посадковий модуль Чан'є-4 та орбітальні апарати Lunar Reconnaissance Orbiter і DLR Eu:CROPIS Earth. Сильний спалах на Сонці спровокував потужний корональний викид маси. Такі події допомогли науковцям з'ясувати, що сонячні частки мають таку енергію, яка здатна пробити магнітне поле Землі. Видання зазначає, що Місяць та Марс не мають магнітного поля, тому у сонячних часток взагалі не було жодних перешкод.

Наголошується, що виверження на Сонці було настільки сильним, що Земля і Марс, які перебували на протилежних сторонах від Сонця на відстані приблизно 250 млн км одна від одної, зазнали найсильнішого удару сонячними частками.

Нагадаємо, на початку липня на Сонці стався потужний спалах. Він потрапив у верхню атмосферу Землі й призвів до сильного відключення радіозв'язку на заході Сполучених Штатів Америки та в Тихому океані. Повідомлялося, що сонячна активність може вплинути відключення радіо, створити перешкоди супутникового зв'язку, в тому числі навігації.

Також повідомлялося, що команда NASA активно застосовує моделі штучного інтелекту для збору даних про сонячну бурю, аби розробити систему раннього попередження, яка, на думку вчених, може сповістити планету приблизно за 30 хвилин до того, як потенційно руйнівна сонячна буря накриє її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 04.08.2023 04:15