Фото: gsminfo.com.ua

На Сонці стався потужний спалах: вчені прогнозують серйозні наслідки

04 ЛИПНЯ 2023 11:34

На Сонці стався потужний спалах. Він потрапив у верхню атмосферу Землі і призвів до сильного відключення радіозв'язку на заході Сполучених Штатів Америки та в Тихому океані.

Про це повідомляє Science Alert.

Зазначають, що активна область сонячних плям під назвою AR 3354 спричинила сонячний спалах Х-класу — найпотужнішу категорію, на яку здатне Сонце.

Як повідомляється, попереду у нас кілька бурхливих місяців, оскільки Сонце наближається до 11-річного піку своєї активності. Вчені прогнозують, що поточний сонячний цикл може бути одним із найсильніших з коли-небудь зафіксованих.

Сонячна активність може вплинути відключення радіо, створити перешкоди супутникового зв'язку, в тому числі навігації. Це може призвести до відключення електроенергії та навіть порушити міграційну поведінку тварин.

Що таке магнітна буря

Магнітні бурі — це збурення магнітного поля Землі, викликані спалахами на Сонці. Такі коливання можуть негативно впливати на роботу систем зв'язку, а також людське здоров'я. Навіть невелике підвищення активності може вплинути на здоров'я. Магнітні бурі впливають на людей дуже по-різному. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння. Найбільш чутливі до них метеочутливі і літні люди, власники хронічних хвороб і вагітні жінки. У середньому магнітна буря триває від двох до п'яти днів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що команда NASA активно застосовує моделі штучного інтелекту для збору даних про сонячну бурю, аби розробити систему раннього попередження, яка, на думку вчених, може сповістити планету приблизно за 30 хвилин до того, як потенційно руйнівна сонячна буря накриє її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 04.07.2023 11:34