Фото: imf.org

Україна отримала потужний транш від МВФ: оприлюднено суму

До загального фонду державного бюджету України надійшов другий транш у розмірі 890 мільйонів доларів США. Його виділив Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Відповідне повідомлення з'явилось на офіційному сайті фінансової організації.

Зазначається, що кошти отримані як результат успішного першого перегляду програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility — EFF). Наразі Україна отримала вже 3,59 мільярда доларів США від МВФ. Загальне фінансування за Програмою складає 15,6 мільярда доларів США.

"Отримане фінансування є результатом ефективної та злагодженої співпраці Уряду України, Міністерства фінансів України, Національного банку України з експертами та керівництвом МВФ в рамках програми розширеного фінансування", — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Він також наголосив, що під час перегляду програми EFF, експерти та керівництво МВФ відзначили значний прогрес української сторони у виконанні структурних заходів та кількісних критеріїв ефективності, визначених за Програмою. 

"Завдяки наданим коштам ми маємо змогу і надалі зберігати економічну стабільність в Україні та забезпечувати пріоритетні видатки державного бюджету", — додав міністр.

Нагадаємо, на початку травня президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін у Бюджетний кодекс. Розподіл і витрачання коштів на підтримку України тепер відбуватимуться за чіткими бюджетними правилами.

За оцінками МВФ, якщо війна Росії проти України завершиться до середини 2024 року, потреба України у зовнішньому фінансуванні складатиме 115 мільярдів доларів. Однак, якщо війна триватиме до кінця 2025 року — потреба зросте до 140 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.07.2023 19:42