Фото: НБУ

Нацбанк визначився з обліковою ставкою: офіційна заява

Правління Національного банку України визначилося з обліковою ставкою. НБУ ухвалив рішення всьоме зберегти її розмір на рівні 25% річних.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Облікова ставка — це інструмент, за допомогою якого Нацбанк намагається впливати на інфляцію. НБУ збільшує ставку для стримування цін або знижує для підвищення економічної активності.

"Це підтримає ефекти від попередніх заходів із посилення привабливості гривневих активів, дасть змогу й надалі забезпечувати стійкість валютного ринку та формувати належні передумови для збереження сталого тренду на зниження інфляції та пом'якшення найбільш обтяжливих валютних обмежень", — повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

На думку глави Нацбанку, утримання облікової ставки на рівні 25%, запровадження додаткових інструментів для захисту заощаджень громадян від інфляційного знецінення, а також заходи з активізації конкуренції банків за строкові депозити сприяли посиленню курсової стійкості.

"В тому числі завдяки цим заходам попит на гривневі інструменти почав зростати, тоді як на іноземну валюту — скоротився. Про це, зокрема, свідчило й суттєве зміцнення готівкового курсу гривні з початку 2023 року, яке позитивно позначилося на очікуваннях і підтримало тенденцію до сповільнення інфляції", — повідомив голова Нацбанку.

У НБУ зазначили, що курсова стійкість забезпечується жорсткими валютними обмеженнями, ефективність яких з часом послаблюється, а їх обмежувальний вплив на економічну активність, навпаки, посилюється. Тому проведення валютної лібералізації в осяжній перспективі стає дедалі актуальнішим.

До повномасштабної війни облікова ставка становила 10%, а за шість місяців до цього - 6%. На такому найнижчому рівні за всю історію вона трималася з 2020 року.

Нагадаємо, 18 квітня Національний банк України впровадив суттєві зміни в Системі BankID НБУ. Йдеться про стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи. Зазначається, що упровадження стандартизованих наборів даних сприяє посиленню захисту даних, що передаються через Систему BankID НБУ.

Зазначимо, напередодні повномасштабної війни Росії в Україні Нацбанк дозволив десяти банкам пошкоджувати банкноти, якщо не буде можливості вивозити їх з відділень. Це було зроблено, щоб гроші не потрапили до рук окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.04.2023 21:20