Фото: НБУ

Щоб не дісталися окупантам: НБУ дозволив банкам псувати банкноти в екстрених випадках

Напередодні повномасштабної війни Росії в Україні Нацбанк дозволив десяти банкам пошкоджувати банкноти, якщо не буде можливості вивозити їх з відділень. Це було зроблено, щоб гроші не потрапили до рук окупантів.

Про це повідомила в. о. директора Департаменту грошового обігу НБУ Оксана Галиць.

Правом пошкоджувати банкноти минулого року скористалися три банки. Щоправда, які саме фінустанови отримали дозвіл, і які скористалося ним — невідомо.

"Враховуючи можливість проведення бойових дій або їхню можливу загрозу, Національний банк рекомендував банкам у разі неможливості вивезти готівку зі своїх відділень здійснити їх пошкодження, щоб привести банкноти в неплатіжний стан", — повідомила Галиць.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні скасували поняття "банківський день". Відтепер міжбанківські перекази можна буде отримувати навіть у вихідні чи святкові дні.

Також відомо, що рівень підроблення банкнот національної валюти за результатами 2022 року знизився більш ніж втричі. Проте підробки все ж зустрічаються. Такі дані моніторингу стану вилучення з обігу банкнот національної валюти в Україні за минулий рік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.04.2023 12:59