Фото: Pixabay

Нацбанк заявив про збільшення шахрайств з використанням платіжних карток

Від початку повномасштабної війни Національний банк України зафіксував значне збільшення проявів платіжного шахрайства. Найпоширенішим видом стала фейкова соціальна допомога від державних чи міжнародних організацій постраждалим від війни українцям.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

"Для крадіжки коштів зловмисники проводять фішингові кампанії, метою яких є виманювання даних для доступу до банківських рахунків. Обіцянки шахраїв варіюються в залежності від актуальних новин, особливо тих, що стосуються надання громадянам державної та міжнародної фінансової допомоги, також вони організовують фейкові збори коштів для надання допомоги ЗСУ", — йдеться в повідомленні.

Згідно з даними регулятора, у 2022 році було виявлено близько 4500 фішингових ресурсів. За рік до цього ця цифра була на порядок меншою.

Аналіз діяльності хакерських груп, які займаються подібним шахрайством, вказує на те, що вони діють не тільки в Україні, але і в країнах ЄС. Тому зараз ведуться переговори щодо обміну інформацією з відповідними органами з країн-партнерів, до яких після початку повномасштабного вторгнення виїхала велика кількість українців.

Що таке фішинг

Фішинг є одним з видів саме інтернет-шахрайства, він полягає в добровільній передачі жертвою, своїх конфіденційних даних. Наприклад, номери телефонів, номери та секретні коди банківських карт, логіни та паролі електронної пошти та облікових записів в соціальних мережах. Для цього використовують сайти-обманки – візуально схожі на справжні або пропоную щедрі знижки в інтернет-магазинах.

Нагадаємо, за інформацією кіберполіції, інтернет-шахраї змінили тактику своєї діяльності в Україні. Від початку повномасштабної війни в країні зловмисники перемикнути свою увагу на псевдоволонтерство та неіснуючі транспорті перевезення. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.02.2023 19:30