Фото: "Економічна Правда"

"Нафтогаз" припиняє виконання деяких функцій: який негатив у цьому вбачають

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" проінформувала про завершення терміну дії виконання функцій постачальника "останньої надії" (ПОН).

Про це повідомили у прес-службі НАК "Нафтогаз України". 

Зазначається, що, починаючи з 23 липня, будуть відсутні підстави та технічна можливість забезпечити споживачів постачальника "останньої надії" необхідними обсягами газу у всій зоні балансування, з огляду на завершення встановленого законом терміну. Компанія останні три роки була гарантом газопостачання для клієнтів, котрі залишились без постачальника.

Згідно з наявною інформацією, протягом зазначеного терміну компанія, як постачальник "останньої надії" забезпечувала газом понад дев'ять мільйонів домогосподарств, а також майже вісім тисяч непобутових споживачів, серед яких: підприємства теплокомуненерго, а також ті, що виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності й продовольчої безпеки.

Які ризики вбачають у рішенні "Нафтогазу"

За словами екс-керівника оператора газотранспортної системи Сергія Макогона, завершення дії функцій постачальника "останньої надії" може призвести до зростання заборгованості перед ОГТСУ та обласними газорозподільними підприємствами серед споживачів.

"За наявної заборони на відключення споживачів відсутність ПОН загрожує накопиченням багатомільярдних боргів перед ОГТСУ та облгазами", — розповів він.

Що таке постачальник "останньої надії"

Постачальником "останньої надії" називають постачальника, який зобов'язаний упродовж 60 днів забезпечувати ресурсом споживачів, котрі з різних причин залишилися без основного постачальника. Він виступає гарантом енергозабезпечення: забезпечує постачання споживачу, коли комерційні постачальники з тих чи інших причин цього робити не можуть.

Нагадаємо, раніше газопостачальна компанія "Нафтогаз України" заявила, що споживачі можуть повернути переплату за газ при зміні постачальника. Українцям радять звернутися особисто до попередньої газопостачальної компанії та написати заяву на повернення переплати.

Додамо, вартість газу для населення в Україні не змінюватимуть щонайменше до кінця квітня 2024 року. До цього часу діє тариф "Фіксований", який становить 7,96 гривні. Ціна може зрости лише у тому випадку, якщо не продовжать мораторій на підвищення тарифів, який повинен діяти під час воєнного стану та півроку після його завершення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.07.2023 14:19