Найбільше повітряне судно стане електричним

29 КВІТНЯ 2019 11:28

Британська компанія Hybrid Air Vehicles отримала грант в розмірі 1,1 мільйона фунтів стерлінгів (1,4 мільйона доларів) на розробку повністю електричної рухової системи, яку можна буде встановити на гібридний літальний апарат Airlander 10, найбільше повітряне судно в світі.

Як пише The Engineer, угоду про розробку електричної версії гібридного апарата було укладено в рамках урядової програми Великобританії по підтримці аерокосмічних досліджень.

Розробка Airlander 10 ведеться з середини 2000-х років. Зовні він схожий на дирижабль, проте відноситься до класу літальних апаратів, важчих за повітря. Довжина судна становить 92 метри, а ширина - 43,5 метра. З екіпажом на борту апарат може знаходитися в повітрі до п'яти днів. Його вантажопідйомність становить десять тон.

Airlander 10 має газові обсяги, заповнені гелієм. Вони створюють до 40 відсотків підйомної сили, необхідної для зльоту і підтримки апарату в повітрі. Частина, що залишилася створюється чотирма дизельними двигунами з повітряними гвинтами.

Потужність нової електричної рухової установки для Airlander 10 складе 500 кіловат. Її розробка буде вестися в рамках проекту E-HAV1.

Весь проект розрахований на три роки.

Технології, 29.04.2019 11:28