Найбільші американські авіабомби стануть більш бетонобійні

08 ЛИСТОПАДА 2019 10:27

ВВС США замовили американським компаніям Superior Forge & Steel і Ellwood National Forge виробництво модернізованих корпусів для багатотонних проти-бункерних авіаційних бомб GBU-57 MOP, найбільших неатомних боєприпасів на озброєнні.

Як пише The Drive, завдяки новим корпусам бомби зможуть пробити більше шарів бетону.

Модернізований варіант бомби отримав позначення GBU-57E/B. Подробиці про боєприпаси американські військові не розкривають, але відзначають, що він вийшов більш бетонобійним і потужним порівняно з попередніми версіями MOP.

Розробка бомб GBU-57 велася американським авіабудівним концерном Boeing з 2007 року. На початку 2012 року міністерство оборони США оголосило, що можливостей GBU-57 може бути не достатньо для поразки підземних укріплених об'єктів в Ірані і Північній Кореї, і замовило концерну Boeing доопрацювання боєприпасу.

У 2013 році на бомби були встановлені стабілізатори поліпшеної конструкції і другий детонатор, що дозволяє боєприпасу йти на велику глибину перед підривом. Це повинно збільшити шанси на поразку підземних бункерів супротивника.

Довжина GBU-57 становить близько шести метрів, а маса - 13,6 тони. Маса бойової частини цієї бомби становить 2,5 тони. Перша версія боєприпасу, як стверджувалося, перш, ніж вибухнути, могла після падіння заглиблюватися майже на 61 метр.

Єдиними літаками на озброєнні ВПС США, придатними для перевезення GBU-57, є бомбардувальники B-2 Spirit.

Перші випробування боєприпасу проводилися на бомбардувальниках B-52 Stratofortress, проте включати GBU-57 в номенклатуру їх озброєнь не стали.

Технології, 08.11.2019 10:27