Фото: ілюстраційне. Джерело: oda.zht.gov.ua

Нарахування субсидій: кому потрібно було подати заявку до 1 липня

З 1 червня 2024 року уряд змінив формулу оплати населенням послуги за електроенергію, внаслідок чого тариф під час споживання понад 100 кВт зріс майже на 80%. У зв’язку з цим відбувся перерахунок житлової субсидії.

Про це йдеться у щомісячному огляді TrueUA "Перерахунок субсидій, вступна кампанія та бронювання в "Дії": які зміни відбудуться з 1 липня".

Оскільки зростання ціни на електроенергію відбулося з 1 червня, сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, яку громадяни отримають в липні. Отримувачам уже призначених субсидій для здійснення перерахунку розмірів виплат у зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно. Такий перерахунок проведуть автоматично.

Переважна більшість громадян України отримують субсидії автоматично на неопалювальний період, базуючись на даних, які є у ПФУ. Проте існують категорії громадян, яким необхідно було подати заявку до 1 липня 2024 року на продовження допомоги, щоб забезпечити виплати з початку опалювального сезону. У Пенсійному фонді опубліковано повний перелік таких категорій.

Відтак, українці мали подати заяву до ПФУ на продовження субсидії до 1 липня, якщо вони:

  • є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги;
  • були отримувачем субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії російської федерації 24 лютого 2022 року;
  • проживали (чи проживають) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;
  • з початку повномасштабної агресії не звертались до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги.

Подати заяву та необхідні документи до органу Фонду можна було в один зі способів:

  • особисто — через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • поштою — на адресу органу Фонду; онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" або через портал "Дія".

Нагадаємо, 13 червня прес-служба Пенсійного фонду України повідомляла, що громадянам, які не можуть самостійно оплачувати комунальні послуги, мають право звертатися за призначенням субсидії. Зокрема, українці можуть дізнатись розмір субсидії та перевірити, чи призначили її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.07.2024 04:25