Фото: kievvlast.com.ua

Нардеп від ОПЗЖ Борт неодноразово їздив до окупованого Криму через Росію: розслідування

Народний депутат від партії "Платформа за життя та мир" (колишня заборонена "Опозиційна платформа — За життя") Віталій Борт після 2014 року декілька разів їздив в окупований Крим через територію Росії. І це попри діючу заборону в’їжджати та залишати півострів поза українськими контрольно-пропускними пунктами.

Про це повідомляється у журналістському розслідуванні "Схем".

Згідно з інформацією з російських баз даних авіаперельотів, Борт неодноразово літав з Сімферополя до Росії і так само повертався на окупований півострів. Так, за даними журналістів, 15 серпня 2014 року Борт, ще як народний депутат сьомого скликання, вилетів з Києва до Москви, і того ж дня попрямував літаком до Сімферополя. За чотири дні, 19 серпня, він вилетів з Криму до столиці Росії й того ж дня повернувся до Києва.

До того ж 12 квітня 2015-го Борт літав до Сімферополя з Ростова-на-Дону. 14 вересня того ж року він знову літав до Криму, але вже через Москву. Востаннє Борт літав напряму з Росії до Криму 24 березня 2016-го — з московського аеропорту "Домодедово".

Також журналісти з'ясували, що в одному з польотів з Сімферополя у Москву, у червні 2015-го, Борта супроводжувала його мати Валентина. Вона, як з'ясували журналісти за допомогою російської автоматизованої системи "Роспаспорт", отримала у 2019 році у тимчасово окупованій Алушті (Крим) паспорт РФ. Громадянкою держави-агресорки уродженка Донецька Валентина Борт стала 2 жовтня 2019 року, паспорт їй вручили 8 жовтня. 

Крім того, за допомогою сайту Податкової служби РФ вони встановили її індивідуальний податковий номер платника податків в Росії, прив’язаний до паспорта громадянки РФ. Водночас, як з'ясували журналісти, податки в державі-агресорці сплачує також батько нардепа Борта. Щоправда, його російський податковий номер прив'язаний до українського паспорта.

Що відомо про Віталія Борта

Український підприємець та політик. Колишній член забороненої в Україні проросійської політичної партії соціального спрямування — ОПЗЖ. З 2019-го року народний депутат 9-го скликання, член партії "Платформа за життя та мир" (раніше — ОПЗЖ, нині заборонена), входить до комітету Верховної Ради з питань бюджету. До цього він ще тричі обирався до парламенту: був нардепом 5-го (2006-2007 роки), 6-го (2007-2012 роки) та 7-го (2012-2014 роки) скликань Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що журналісти виявили на Лазуровому узбережжі розкішну віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини президента "Київміськбуду" Ігоря Кушніра. Цікаво, що сам забудовник стверджує, що не володіє майном за межами України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 03.10.2023 12:53