Фото ілюстративне з відкритих джерел

Нардепи ухвалили закон про незалежність САП, але не скасували "правки Лозового"

Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу й інших законодавчих актів. Йдеться про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк. Він уточнив, що документ підтримали 298 депутатів.

"На жаль, але в законопроекті тільки дуже частково скасовані деякі норми щодо "правок Лозового". Ухвалення законопроекту є однією з основних вимог МВФ та ЄС, а також послів G7. Правда, позицію останніх щодо "правок Лозового" проігнорували", — написав він.

У Transparency International Ukraine схвалили ухвалення закону про незалежність САП, однак зазначили, що народні депутати не врахували критичні рекомендації:

  • скасування безумовного закриття справи судом за спливом строків розслідування, запроваджене "поправками Лозового";
  • надання САП можливості клопотати про екстрадицію без залучення Офісу генпрокурора;
  • надання керівнику САП змоги самостійно відкривати кримінальні справи щодо нардепів.

У Центрі протидії корупції зазначили, що законопроект лише частково скасовує норми "правок Лозового". При цьому винятково в тій частині, яка не матиме суттєвого впливу на закриття найрезонансніших корупційних справ.

Зокрема, правоохоронний комітет залишив ключову норму "правок Лозового", в якій зазначено, що підставою для закриття провадження після повідомлення особі про підозру є закінчення терміну досудового розслідування.

"Саме за цим пунктом ВАКС закрив справи Роттердам+ та контрабандиста Альперіна. Під ризиком закриття перебувають ще десятки  справ топ-корупції та залишення в силі ключової підстави закриття дозволить і далі закривати провадження. Замість повного скасування всіх необхідних норм, депутати скасовують лише терміни у справах до підозри", — зазначили у Центрі протидії корупції.

Що таке "правки Лозового"

"Правки Лозового" отримали назву від прізвища народного депутата від Радикальної партії Ляшка, який їх запропонував. Вони набрали чинності 15 березня 2018 року.

"Поправки Лозового" зумовили такі зміни:

  • підставою для закриття кримінального провадження стало закінчення терміну досудового розслідування після повідомлення про підозру;
  • змінено порядок продовження терміну досудового розслідування, якщо раніше продовжити термін до шести та 12 місяців міг керівник органу прокуратури, то відтепер ці повноваження перейшли до слідчого судді.

Нагадаємо, що боротьба з корупцією в Україні, а точніше її імітація, стає все очевиднішою. В той час, як активісти вбачають причину всіх проблем та провалів у так званих "правках Лозового", антикорупційним органам вдається виводити з-під реальної відповідальності фігурантів багатомільйонних справ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.12.2023 16:30