НАСА опублікувало відео посадки зонда на Марс в рамках місії InSight

27 ЛИСТОПАДА 2018 12:49

Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору опублікувало відео посадки на Марс дослідного апарату в рамках місії InSight. Відповідний запис з'явилася на сторінці проекту в Youtube.

Ролик відмінно передає напружену атмосферу, яка панувала в центрі управління польотами під час посадки зонда. Відеоряд супроводжується анімацією, що дає уявлення про всі етапи цього непростого завдання.

Апарат добирався до Марса сім місяців і підійшов до Червоної планети на швидкості 19800 км/год.

Для успішної посадки 300-кілограмового зонда з крихким обладнанням його автоматиці необхідно було виконати ряд складних дій, щоб довести швидкість зниження приблизно до 10 км/ч.

Гальмування в розрідженій атмосфері Марса почалося в 125 кілометрах від поверхні, а всього посадка зайняла близько 6,5 хвилин. Після відділення кожуха теплоізоляції зонд випустив парашут діаметром 11,8 метрів.

На останньому етапі гальмування забезпечували 12 двигунів. За 15 секунд до торкання апарат випустив опори і плавно опустився на поверхню планети.

Передбачається, що протягом найближчих двох років зонд буде збирати інформацію про геологічну структуру та сейсмічної активності на Марсі, реєструючи як падіння метеоритів, так і глибинні процеси.

Проект вартістю $480 млн доручили фахівцям Лабораторії реактивного руху (Лос-Анджелес, Каліфорнія), які раніше працювали над марсоходами «Спірит», «Оппортьюніті» і «К'юріосіті».

Технології, 27.11.2018 12:49