НАТО покаже всім свій «Єдиний тризуб»

25 ЖОВТНЯ 2018 11:51

Сьогодні на території Норвегії розпочинаються навчання НАТО Trident Juncture («Єдиний тризуб»). У них беруть участь, крім озброєнь і техніки, 50 тис. військовослужбовців з усіх країн-членів альянсу і держав-партнерів - Швеції і Фінляндії. Маневри стануть найбільшими за останні півтора десятиліття, повідомляє Euro News.

Мета навчань - перевірка готовності штабу об'єднаних збройних сил Північно-Атлантичного союзу до керівництва великої угрупованням військових сил. Передбачається, що контингент буде відбивати напад на одну з держав, що входять в НАТО.

З цього приводу генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив наступне:

«Навчання - це перевірка наших можливостей і того, на що ми здатні, діючи разом. В останні роки ситуація з безпекою в Європі серйозно погіршилася. НАТО в даному випадку дає відповідь на нинішню диспозицію сил в регіоні, демонструючи рівень координації в тому, що стосується колективної оборони. І нехай сценарій, за яким будуть розгортаються Trident Juncture, вигаданий, отримані з навчань знання будуть справжніми».

Дислокація для навчань обрано з урахуванням того, що контроль над Північною Атлантикою в разі великої війни в Європі, як вказують експерти, необхідний для доставки підкріплень з США і Канади.

Як підкреслюється, в військово-політичному плані це служить підтвердженням неподільності безпеки на трансатлантичному просторі.

Світ, 25.10.2018 11:51