Фото: Національна комісія зі стандартів державної мови

Назву "Росія" можна писати з малої букви: пояснення Нацкомісії

Слова "росія", "москва", "російська федерація" тощо можна писати з малої літери. В неофіційних текстах це не буде вважатись помилкою в Україні.

Про це сказано у заяві Національної комісії зі стандартів державної мови.

"Зважаючи на героїчну боротьбу українського народу за Незалежність України Національна комісія зі стандартів державної мови на засіданні від 15.09.2023 обговорила це питання", — йдеться в повідомленні комісії.

Зазначається, що написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія", "державна дума рф" тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру.

Проте в офіційних документах має зберігатися написання за чинними нормами правопису власних назв. Саме цим пояснюється поява наказу МОН щодо змін у наказі, пов’язаних з написанням слів "Російська Федерація".

Варто додати, що саме віце-прем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала Нацкомісію розглянути питання з приводу написання назви держави-агресора.

"Насправді, українці давно пишуть цю назву з маленької букви. Напевно, дискусії, власне, і немає. Але є в нас така установа як Національна комісія зі стандартів державної мови. Саме вона мала достатньо часу на те, щоб давно зробити свою пряму роботу — офіційно запропонувати відповідні зміни до правопису назви держави-ворога та її ватажків", — написала вона у Facebook.

Нагадаємо, раніше міністр освіти й науки Оксен Лісовий пояснив, чому МОН випустило наказ про написання назви "Російська Федерація" з великої літери в документі, який стосується освіти українських дітей за кордоном. За його словами, це є вимога нормопроектування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.09.2023 21:59