Фото: НБУ

НБУ розширив перелік ознак підозрілих валютних операцій: у яких випадках банки можуть відмовити клієнтам

Національний банк України розширив перелік підозрілих ознак, за яких банки можуть відмовити у проведенні валютної операції. 

Про це йдеться в постанові правління НБУ.

Згідно з документом, банк має право відмовити в проведенні валютної операції, якщо є зміни або додаткові умови до зовнішньоекономічних договорів, які передбачають збільшення строків поставки товарів контрагентом-нерезидентом.

Крім того, Нацбанк додав ще два нових індикатори, а саме:

  • перевищення граничних строків за розрахунками за експортно-імпортними операціями на суму від 8 млн грн (20 порогових сум для фінмоніторингу);

  • фіксація протягом року неодноразових платежів від контрагента-нерезидента на користь клієнтів банку понад 50% передоплати за операціями імпорту товарів.

Крім того, залишаються чинними такі фактори, як порушення строків розрахунків за експортно-імпортними операціями товарів, створення заплутаних або штучних умов здійснення платежів і наявність законодавчих обмежень щодо ввезення товарів на територію України.

Нагадаємо, у НБУ припускають, що за відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму регулятор зможе знизити облікову ставку на 1-2%. Зокрема, якщо макроекономічна ситуація розвиватиметься близько до базового сценарію й реалізації ключових негативних ризиків вдасться оминути, НБУ матиме змогу продовжити цикл пом’якшення процентної політики. Важливою передумовою цього є, серед іншого, відновлення ритмічності надходження зовнішньої допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.12.2023 13:44