Фото: Freepik

НБУ з 3 жовтня вводить гнучкий обмінний курс: що це означає

Національний банк (НБУ) з вівторка, 3 жовтня, впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу. Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"З огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП Національний банк переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу", — наголошують у регуляторі.

Відмінність від плаваючого курсу

НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти. 

"Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися. Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення", — йдеться в роз'ясненні.

Механізм курсоутворення

Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

"Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що й останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків", — пояснюють в НБУ.

Для чого потрібна гнучкість обмінного курсу

В НБУ наголошують, що новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які може генерувати тривале утримання фіксованого курсу. Також керована гнучкість офіційного курсу стане важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Варто додати, що перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Нагадаємо, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривню за долар. Проте невідомо як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Додамо, у Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. У поточному році вона сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.10.2023 17:44