Фото: ТСН

Що буде з доларом в Україні: у Зеленського спрогнозували курс

За попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривню за долар. Проте невідомо як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Про це розповів радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко.

"Якщо говорити про курс, я б погодився з тим, що ми можемо очікувати на кінець поточного року десь приблизно на рівні 41-42-43 гривні за долар — в тому діапазоні, про який говорить міністр фінансів", — сказав радник президента.

Також він наголосив, що ситуація може різко змінитися, якщо відбудеться деблокування нашого чорноморського коридору. Це означає, що ми зможемо нормально вивозити наше зерно, а це майже 40% наших валютних надходжень.

"Якщо буде такий шквал валютних надходжень від продажу нашого зерна на світовому ринку, це буде сприяти не просто стійкості гривні, а тренду на зміцнення до рівня, який ми бачили кілька місяців тому", — пояснив Устенко.

Зокрема, радник президента також зазначив, що багато буде залежати від військових дій і від темпів деокупації територій України.

"Якщо ми швидко будемо деокуповувати наші території, якщо наступного року мир і перемога прийдуть в першому півріччі, то взагалі економічна модель буде змінена. Буде змінено підхід щодо того, скільки валюти буде заходити до країни. Якщо більше інвестицій заходить до країни, то є продавлення курсу в сторону руху до 35 гривень за долар", — резюмував він.

Проте за його словами, треба розуміти і позицію Міністерства фінансів, коли треба складати бюджет.

"Я так розумію, вони будуть фіксуватися на тих параметрах, які були названі", — додав Устенко.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України очікує на ослаблення курсу 2024 році. Так, згідно з озвученими прогнозами, гривня перетне позначку 41 гривню за долар. Зокрема, в уряді передбачають курс 41,4 гривні за долар. 

Додамо, у Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. У поточному році вона сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.09.2023 05:29