Фото: "Слово і Діло"

Мінфін хвилює укріплення гривні: названо ймовірний курс на 2024 рік

Міністерство фінансів України очікує на ослаблення курсу у 2024 році. Так, згідно з озвученими прогнозами, гривня перетне позначку 41 гривню за долар. Зокрема, в уряді передбачають курс 41,4 гривня за долар. 

Про це очільник Мінфіну Сергій Марченко сказав на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією "EBA Global Outlook: Нова економіка України", передає "Інтерфакс-Україна".

Варто зазначити, що Мінфін турбує зміцнення гривні, адже цей економічний процес позначиться на експорті в негативну сторону.

"Нас турбує зміцнення гривні. У нас немає жодних фундаментальних чинників для цього. Це мінус, про який ми комунікуємо з НБУ та МВФ. Це мінус для експортерів. На наступний рік передбачаємо курс 41,4 гривня за долар", — сказав міністр і наголосив, що йдеться про прогноз Мінекономіки та інших уповноважених структур, на які орієнтується Мінфін.

За його словами, йдеться про середньорічний курс. Також він додав, що експорт не зростає взагалі, тоді як ситуація з імпортом зворотна.

Проте міністр уточнив, що не виступає за якусь різку девальвацію.

"Нацбанк утримує фіксований офіційний курс гривні на рівні 36,57 гривень за долар з кінця липня 2022 року. На готівковому ринку цього року курс стабілізувався на рівні до 38 гривень за долар, тоді як минулого року він знижувався до 39 гривень за долар і навіть більше", — розповів Марченко.

Варто додати, що у держбюджеті на 2024 планується закласти курс долара на рівні 41,4 гривні. Про це йдеться в інструкції щодо підготовки бюджетних запитів на наступний рік, яку раніше оприлюднило Міністерство фінансів. На 2025 рік передбачено зростання до 44,5 гривень за долар. Проект держбюджету уряд має прийняти до 15 вересня.

Нагадаємо, у Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. У поточному році вона сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.09.2023 14:09