Фото: НБУ

НБУ прогнозує зниження інфляції цього року та відновлення економіки з 2024-го: названо умови

У Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ в інфляційному звіті за липень 2023 року. Нацбанк очікує, що у поточному році інфляція в Україні сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Проте у регуляторі зазначають, що стрімкому уповільненню інфляції завадить підрив Каховської ГЕС. Внаслідок аварії значно зменшився цьогорічний урожай окремих овочів та фруктів. Крім того, на споживчі ціни вплине і повернення довоєнного рівня оподаткування пального.

Так, споживча інфляція у 2023 році сповільниться до 10,6%, а базова — нижче 9%.

"У 2023 році інфляція знизиться до 10,6%, а реальний ВВП зросте на 2,9%. У наступні роки інфляція надамелі сповільнюватиметься, а відновлення економіки прискориться. Цей сценарій ґрунтується на припущенні про істотне зниження ризиків безпеки з середини 2024 року", — зазначають у Нацбанку.

Інфляція продовжить сповільнюватися у наступні роки. Після зниження ризиків безпеки очікується налагодження більш ефективних логістичних маршрутів і відновлення виробничих потужностей. Це сприятиме зменшенню витрат бізнесу та зростанню пропозиції товарів, зокрема продовольства. У результаті інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а базова — до 7%.

Зокрема, у післявоєнний період основний внесок у загальну інфляцію матиме коригування адміністративних цін і тарифів, яке, буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки населення.

У НБУ наголошують, що в даних розрахунках враховані наслідки теракту РФ на Каховській ГЕС і припинення роботи "зернового коридору".

Інфляція в Україні під час війни

У квітні 2023 року споживча інфляція в Україні знизилася до 17,9% в річному численні до 15,5%. Уповільнення інфляції відбулося на фоні відновлення виробничих і логістичних ланцюгів, в тому числі на тлі стабільної ситуації в енергетиці.

27 квітня 2023 року НБУ змінив прогноз інфляції на 2023 рік.  НБУ також прогнозував, що інфляція знизиться у 2024 році до 9,6%, а у 2025 році — до 6%. Зокрема, споживча інфляція у червні 2023 року сповільнилася до 12,8% у річному вимірі з 15,3% у травні. 

Нагадаємо, у Національному банку розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Раніше повідомлялось, що рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.08.2023 14:59