Колаж: ua.krymr.com

Не "Москвою" єдиною. Як Україна знищувала Чорноморський флот РФ

Одним із ключових напрямків російського вторгнення на територію України, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, мало стати Чорне море. Чорноморський флот країни-агресора мав достатньо ресурсів для того, аби захопити острів Зміїний — ключову точку у північно-західній частині Чорного моря — та провести десантну операцію на Півдні України.

Та уже через кілька місяців після початку повномасштабної війни стало зрозуміло — Сили оборони України знайшли вразливі місця в російському окупаційному флоті. І розпочалося велике полювання, про яке зараз уже можна говорити як про одну із найуспішніших операцій ЗСУ, ГУР та СБУ, адже Чорноморський флот Російської Федерації як боєздатна частина російських збройних сил фактично перестав існувати. Згадаймо, які саме кораблі ЧФ були знищені Силами оборони України протягом повномасштабної війни.

Ракетний крейсер "Москва"

День 13 квітня 2022 року увійшов в історію не тільки російсько-української війни. Цього дня був уражений двома українськими ракетами (а наступного, 14 квітня, — затонув) флагман російського Чорноморського флоту, ракетний крейсер "Москва".

Ракетний крейсер "Москва"

Ракетний крейсер "Москва". Фото: "Мілітарний"

Останньою у світі, хто втрачав флагман свого флоту у бойових діях, була Аргентина — ще 1982 року, коли розв’язала Фолклендську війну проти Великої Британії й поплатилася за це своїм крейсером "Генерал Бельграно". У самої ж Росії втрата подібного рівня фіксувалася ще в часи війни проти Японії 1904-1905 років.

Удар двома проти корабельними ракетами "Нептун", які активно прикривав турецький безпілотник "Байрактар", кардинально змінив ситуацію в Чорному морі. Росія через деякий час прогнозовано втратила контроль над островом Зміїний, а про десант в район Миколаєва чи Одеси окупанти не могли навіть і думати.

Великі десантні кораблі

Одними із найважливіших кораблів Чорноморського флоту були й залишаються великі десантні кораблі. Важливість цих суден, які й мали проводити висадку десанту на Півдні України, зросла після перших українських ударів по Кримському мосту — вони фактично стали запасним шляхом постачання до окупованого півострова зброї, боєприпасів та живої сили ворога.

Та росіяни почали втрачати ці кораблі ще до того, як Кримський міст пережив перший вибух. 25 березня 2022 року в порту Бердянська ракетою "Точка-У" було уражено великий десантний корабель "Саратов". Він саме привіз до окупованого міста військові вантажі для тих окупаційних підрозділів, які вели наступ на Маріуполь та Запоріжжя.

ВДК "Саратов"

ВДК "Саратов". Фото: virtual-sevastopol.ru

"Чорним" для чорноморських ВДК став 2023 рік. На той момент українські захисники освоїли таку цікаву і незнану раніше зброю, як надводні дрони, безпілотні ударні системи, які дозволяли вести бойові операції на морі без безпосередньої участі людей. Вже 4 серпня ними був уражений ВДК "Оленегорский горняк". Причому це сталося не в окупованому Криму, а в акваторії Новоросійська — тобто на протилежному від України чорноморському узбережжі, що демонструвало серйозні можливості України на цьому напрямку.

Та в Криму ситуація була для Чорноморського флоту навіть гіршою. Так, 13 вересня 2023 року у сухому доці Севастопольського морського заводу був уражений далекобійною ракетою Storm Shadow — і, як наслідок, розібраний на запчастини, бо відновленню він не підлягав — ВДК "Мінськ".

ВДК "Мінськ"

ВДК "Мінськ". Фото: Мiноборони РФ

У ніч на 26 грудня українські ракети дістали на рейді в районі Феодосії інший десантний корабель — "Новочеркаськ". Він був ушкоджений ще під час удару по "Саратову", але продовжив функціонувати — і, за наявною інформацією, в останньому своєму рейсі доставляв до Криму іранські дрони типу "Шахед". Віз — але не довіз, приєднавшись до своїх колег на дні Чорного моря.

ВДК Новочеркаськ ЧФ РФ 142 

ВДК "Новочеркаськ". Фото: Shutterstock

14 лютого 2024 року інший ВДК, "Цезар Куніков", став жертвою українських морських дронів Magura V5. Це також відбулося в морі, у районі міста Алупка. "Куніков", як і "Новочеркаськ", теж був бердянським недобитком, та "нагорода знайшла героя".

Цезар Куніков

ВДК "Цезар Куніков". Фото: скріншот відео

Березень 2024-го став одним із найтемніших місяців для ЧФ РФ. 24 березня у Севастополі були уражені одразу два ВДК — "Азов" і "Ямал", а 26-го українці точним ударом вивели з ладу "Костянтин Ольшанський". Цей український великий десантний корабель росіяни захопили ще 2014 року, а 2023-го, зважаючи на втрати власних ВДК, вирішили відновити й використовувати у війні. Та і цей план зазнав невдачі.

"Костянтин Ольшанський"

"Костянтин Ольшанський". Фото: VMSU.info

Фрегат

"Адмірал Макаров" був одним із найголовніших кораблів ворожого Чорноморського флоту, а після знищення крейсера "Москва" став передовим — його призначили флагманом ЧФ. У цьому статусі він повноцінно функціонував менш як рік.

фрегат Адмірал Макаров

Фрегат Адмірал Макаров. Фото: "Вікіпедія"

29 жовтня 2022 року "Адмірал Макаров" був уражений у Севастопольській бухті після час комбінованої атаки повітряних і морських дронів. Фрегат не затонув, у вересні він навіть вийшов на чергування у Чорне море — та, як і багато чого в російській армії, це виявилося обманкою. "Адмірал Макаров" під час цього чергування буксирували два катери, бо самостійно рухатися він не міг.

Таким чином, і другий флагман Чорноморського флоту фактично припинив своє активне функціонування за межами порту приписки. Хоча остаточне знищення цього фрегата, який завдавав по Україні ударів ракетами "Калібр", ще попереду.

Інші кораблі

Крім цих, ключових для повноцінного існування флоту, Сили оборони протягом повномасштабної війни знищили низку інших кораблів російського ЧФ. Так, 7 травня на острові Зміїний українські захисники точним ударом затопили десантний катер "Серна" та два десантно-штурмові катери типу "Раптор".

катер серна

Катер "Серна". Фото: mil.ru

Через п’ять днів у цьому ж районі Чорного моря був уражений "Всеволод Бобров", судно тилового забезпечення, яке постачало на Зміїний необхідні для окупаційного контингенту вантажі. Ці удари фактично розпочали операцію з деокупації українського острова, операцію, яка невдовзі успішно завершилася.

Всеволод Бобров корабель

Судно "Всеволод Бобров". Фото: росЗМІ

Була, зокрема, і вдалою червневою атакою на буксир "Спасатель Василий Бех", на якому транспортували на Зміїний не тільки боєприпаси, а й зенітний ракетний комплекс "Тор". Тож одним ударом українська армія знищила не тільки ворожий корабель, а і сухопутну техніку.

буксир Спасатель Василий Бех

Буксир "Спасатель Василий Бех". Фото: росЗМІ

2023 рік, як уже було сказано, став для України вкрай успішним в контексті атак на кораблі Чорноморського флоту. Так, 13 вересня Сили оборони здійснили унікальну атаку — уперше в історії знищили крилатою ракетою повітряного базування підводний човен. Субмарина "Ростов-на-Дону" тоді якраз перебувала в сухих доках Севморзавода — і зазнала такого удару двома ракетами Storm Shadow/SCALP, що відновлення цього корабля стало неможливим.

Субмарина "Ростов-на-Дону"

Субмарина "Ростов-на-Дону". Фото: росЗМІ

4 листопада в іншому ключовому для окупаційного флоту місті Криму, Керчі, ракетами SCALP був уражений ракетний корвет "Аскольд". (Він, як і "Ростов-на-Дону", мав на борту пускові установки для ракет "Калібр", чим становив серйозну загрозу мирним українським містам.)

корвет "Аскольд"

Корвет "Аскольд". Фото: росЗМІ

Останніми на цей момент важливими успіхами у боротьбі з іншими типами кораблів ЧФ стали атаки на ракетний катер "Ивановец" та патрульний корабель "Сергей Котов". Перший був потоплений у ніч на 1 лютого 2024 року в районі бухти Донузлав на західному узбережжі Криму. А другого українські дрони знайшли й знищили 5 березня на протилежному кінці півострова, в районі Керченської протоки.

катер "Ивановец"

Катер "Ивановец". Фото: міноборони РФ

Усього протягом повномасштабної війни Сили оборони України уразили близько 40 кораблів Чорноморського флоту. Велика частина з них — виведена з ладу щонайменше на кілька років, чи, можливо, назавжди. Затопити у Чорному морі вдалося 13 кораблів ЧФ РФ, зокрема і головний — ракетний крейсер "Москва".

Тож, як вважають військові аналітики, Чорноморський флот країни-агресора як повноцінний механізм просто перестав існувати. Підтвердженням цього є відновлення функціонування морського експорту з портів Півдня України — і це без жодних "зернових угод", а просто по факту. Адже Росія уже не може ні контролювати ці маршрути на заході Чорного моря, ні атакувати судна, які виходять з портів Миколаївщини та Одещини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 14.04.2024 13:00