Фото: КМДА

"Не обов'язково демонтувати": в Інституті нацпам'яті озвучили три сценарії щодо арки Дружби народів у Києві

Перейменовану "Арку дружби народів" не обов'язково демонтовувати. Її достатньо змістовно перевизначити, наприклад, як символ веселки над водою.

Про це заявив очільник Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, пише "Інтерфакс-Україна". 

"Я бачу три сценарії розвитку подій довкола цього об'єкта. Перший сценарій — повний демонтаж. Другий варіант — залишити все, як є, і тоді буде демонтаж примусовий, бо рано чи пізно це зроблять самі громадяни, як зробили з Леніним. Третій варіант — залишити арку і зробити, як у 2017-му році, з неї веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою. Можливо, там можна зробити якусь водяну гірку, яка переозначить функціонально, можливо, щось інше", — наголосив він.

За його словами, варіант із веселкою єдиний, який справді переозначує цей об'єкт, адже навколо нього з'являється новий контекст і нова дискусія. Тріщина, яку зобразив на ній художник Володимир Кузнєцов не змінює загального відношення до Арки. 

"Тріщина є хорошим і сильним висловлюванням, але вона не змінила публічний простір так, щоб це зчитувалося, ніхто в приватній розмові не називає її "Аркою тріщини народів". А веселка працює!" — додав він.

Варто зазначити, що Київська міськрада 16 травня 2022 року прийняла рішення щодо декомунізації "Арки дружби народів" та перейменувала її на Арку "Свободи українського народу". У квітні 2024 року Мінкультури визнало монумент таким, що не підлягає внесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Згідно з рішенням Мінкульту, арку можна демонтувати. Водночас у Київській міській державній адміністрації заявили, що арку не будуть демонтовувати або переносити.

Нагадаємо, у травні Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані своєї розвідки, заявило, що бомбові та ракетні удари російських окупантів завдали збитків культурній та історичній спадщині України на 3,5 мільярда доларів, а для їх відновлення знадобиться 10 років та дев'ять мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.05.2024 13:25